Rusija, Iran i Turska suglasili su se da se mirovni proces u Siriji mora nastaviti unatoč zračnim napadima zapadnih zemalja i obećali su pomoći vladi te zemlje da očisti Siriju od terorista, rekli su u subotu nakon trojnog summita u Moskvi, prenose agencije.

Rusija, Turska i Iran moraju pomoći sirijskoj vladi da očisti zemlju od terorista, rekao je na konferenciji za novinare, domaćin summita, ruski šef diplomacije Sergej Lavrov koju je održao s kolegama iz Turske Mevlutom Cavusogluom i Irana Mohamadom Džavadom Zarifom.

“Rusija, Iran i Turska suglasili su se da se sirijski mirovni proces mora nastaviti unatoč projektilima koje su na (sirijske mete) ispalile zapadne zemlje”, rekao je  Lavrov komentirajući zračne udare Sjedinjenih Država, Francuske i Velike Britanije na sirijska postrojenja kao odmazdu za navodni kemijski napad.

Iran, Rusija i Turska pokrenule su niz zajedničkih incijativa u Siriji, među njima mirovni proces iz Astane, iako podupiru različite strane u tom ratu, pa su Rusija i Iran na strani režima predsjednika Bašara al-Asada, a Turska podržava sirijsku oporbu u čemu je saveznica zapadnih zemalja.

“Bilo kakvo vojno rješenje u Siriji bilo bi protuzakonitio i neodrživo, kazao je turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu.

Trojica šefova diplomacija podupiru mirovno rješenje i Ženevski mirovni proces.  Lavrov je s time u vezi rekao da ne može biti preduvjeta za mirovne pregovore u Ženevi koji se vode pod okriljem UN-a.

“Izjave nekih sirijskih vođa štete naporima da se udahne nov život mirovnom procesu u Ženevi”, rekao je Lavrov, prenosi Reuters.

“Držimo krajnje destruktivnima izjave pojedinih predstavnika sirijske oporbe iz inozemstva, koja rješenje sukoba i političke pregovore uvjetuje” odlaskom s vlasti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada predsjednika Asada, rekao je Lavrov kako prenosi agencija Tass.

Tri su zemlje sponzori mirovnog proces iz Astane (u Kazahstanu) što im je omogućilo da uspostave četiri “zone deeskalacije” u Siriji, ali pokušaji da se okonča rat počet 2011., s više od 250.00 žrtava, milijunima izbjeglih i raseljenih, nisu dali rezultata.

Turska o kurdskom YPG-u

Tri zemlje radit će zajedno kako bi pomogle sirijskom narodu i potreban je nov i snažan poticaj da se postigne političko rješenje, kazali su šefovi diplomacije.

Cavusoglu je uvjeren da će tri zemlje moći pomoći sirijskom narodu ako zajednički uspostave odbor za pripremu ustava zemlje.

Rusija, Iran i Turska moraju surađivati s Ujedinjenim narodima da osiguraju legitimitet bilo kakvo politčkog rješenja za Siriju, rekao je Cavusolgu.

Iako je saveznica zapadnih zemalja Turska u Siriji istodobno vodi operacije protiv kurdskih milicija koje su snažan saveznik Zapada u borbi protiv islamskog terorizma.

Kurdska milicija YPG u sjevernom sirijskom gradu Manbidžu prijetnja je za teritorijalni integritet Sirije kao i za susjednu Tursku, rekao je Cavusoglu.

Cavusoglu je zato na konferenciji rekao da je teroriste u pokrajini Idlib potrebno pronaći i ukloniti.

Iran o nuklearnom sporazumu

Iranski šef diplomacije Mohamad Džavad Zarif rekao je da su neprihvatljivi zahtjevi američkog predsjednika Donalda Trumpa o izmjenama iranskog nuklearnog sporazuma.

Trump smatra da je nuklearni sporazum što ga je šest svjetskih sila postiglo s Iranom ima “užasne” manjkavosti i ako njegovi europski saveznici ne pristanu popraviti te nedostatke do 12 svibnja, on će odbiti ublažavanje sankcija za Iran.

Tako traži da se u sporazum unesu odredbe koje bi suzbile iranske nuklearne ambicije izvan okvira sadašnjeg sporazuma. Nadalje traži da se u sporazum unese i ograničenje za iranski program balističkih projektila te konačno politička rješenja za suzbijanje aktivnosti Irana u Siriji, Libanonu i Jemenu.

Trump optužuje Iran da svojim operacijama destabillzira čitav Bliski istok.

Komentiraj