Tunis koristi tehnološka rješenja u pčelarstvu i poljoprivredi

Srecko Niketic/PIXSELL

Tunis koristi razna moderna tehnološka rješenja kako bi ojačao pčelarstvo, poljoprivredu i voćarstvo, a nova rješenja predstavljaju i mlade startup tvrtke.

U službenim izvještajima iz  2016. godine bilo je istaknuto da će suše uzrokovati nestanak 30 posto vodenih resursa na području Sjeverne Afrike u sljedećih deset godina. Posljedično se predviđao i nestanak dijela vegetacije u određenim područjima, što bi dodatno moglo smanjiti broj pčela.

Potaklo je to Khaleda Bouchoucha da pokrene startup, koji je kreirao sustav SmartBee. Otac mu je pčelar, njegova obitelj je izgubili velik dio populacije pčela zbog klimatskih promjena. Ova pojava je zamijećena svugdje u svijetu, jer su se temperature i uvjeti godišnjih doba promjenili, pojavila se visoka vlaga i bolesti.

Ideju za SmartBee, koji nadgleda i štiti pčele, imao je već 2011. godine. Bouchoucha je ciljao na velike proizvođače meda, koji imaju oko 50 košnica. SmartBee regulira uvjete vlage i kondenzaciju u košnicama, povezan je bežičnom tehnologijom uz pametni telefon.

Malo ulaganje se višestruko isplatilo, čak i na međunarodnom nivou. Uzgajivači kažu kako je sada sve jednostavnije i organiziranije. Lakše je kontrolirati broj pčela i predvidjeti količinu dobivenog meda. Tuniska nacionalna poljoprivredna agencija ima podatke kako na području države ima 12 tisuća pčelara. Sličnu uspješnost je imao i projekt navodnjavanja, koji se sada koristi na sto farmi.  Oba sustava karakterizira povezanost i dostupnost na pametnom telefonu u obliku aplikacije.

Mjerenje uvjeta i jednostavna digitalna kontrola sustava danas je sve popularnija kod velikih i manjih poljoprivrednika.

Komentiraj