Trumpov savjetnik potvrdio: SAD se ipak povlači iz Pariškog sporazuma

EPA/JULIEN DE ROSA

Visoki savjetnik za gospodarstvo američkog predsjednika Donalda Trumpa u ponedjeljak je u Ujedinjenim narodima rekao kako Sjedinjene Države nisu promijenile svoje planove o povlačenju iz Pariškog klimatskog sporazuma ako ne dođe do promjene ugovora u korist Washingtona, za što ne postoji prevelika volja međunarodne zajednice.

Trump je u lipnju najavio svoju odluku da će povući Sjedinjene Države iz Pariškog klimatskog sporazuma, istaknuvši da će zbog njega američka industrija biti u nepravednom položaju, da će se gubiti poslovi, oslabiti američka nacionalna suverenost, a da će država biti postavljena u trajni nepovoljan položaj u odnosu na druge države u svijetu.

Gary Cohn je nakon neformalnog sastanka s ministrima iz desetak država na marginama godišnje Opće skupštine UN-a koja kreće istaknuo da je predsjednikov stav nedvosmislen.

U priopćenju objavljenom nakon susreta, dužnosnik Bijele kuće je objavio da se SAD povlači iz Pariškog sporazuma ukoliko se neće moći postići uvjeti koji više pašu SAD-u, što je jasno naglašeno tijekom susreta.

Američki službenici su u subotu u Montrealu prisustvovali susretu ministara više od 30 država koje su potpisale klimatski sporazum. The Wall Street Journal o tom je sastanku pisao da su predstavnici Trumpove administracije rekli kako se Washington neće povući iz sporazuma, te da su ponudili ponovne pregovore.

“Tijekom vikenda se pojavila zbrka, ali mislim da smo ju sad riješili”, rekao je Cohn u ponedjeljak, dodajući da govori o susretu u Montrealu.

Državni tajnik Rex Tillerson rekao je u nedjelju da bi SAD mogao ostati potpisnik Pariškog sporazuma pod određenim uvjetima.

Cohn, koji nadgleda to pitanje u Trumpovo ime, u ponedjeljak je odbio pojasniti koji bi to bili uvjeti.

Komentiraj