Trump uspoređuje rusku istragu s “makartizmom”

epa

Američki predsjednik Donald Trump usporedio je u nedjelju ujutro istragu o ruskoj umiješanosti u američke izbore s “makartizmom najgore vrste” i potvrdio da je dozvolio jednom odvjetniku Bijele kuće da surađuje s istražiteljima jer “nema što skrivati”.

“Proučite pokojnog Josepha McCartyja jer smo sada u razdoblju Muellera i njegove bande za koje je Joseph McCarthy početnik. Lov na vještice”, napisao je Trump na Twitteru.

Tijekom 50-ih godina za vrijeme Hladnog rata, dok je Sjedinjenim Državama vladala paranoja od “crvene opasnosti”, republikanski senator iz Wisconsina Joseph McCarthy je pokrenuo kampanju protiv svake osobe osumnjičene da je komunist ili da podržava režim u Moskvi.

Ta salva jutarnjih poruka Donalda Trumpa uslijedila je dan nakon informacije New York Timesa prema kojoj je Don McGahn, odvjetnik Bijele kuće surađivao u istrazi koju vodi ekipa specijalnog tužitelja Roberta Muellera o sumnjama u dosluh između ekipe za kampanju republikanskog kandidata i Rusije.

“Odobrio sam i njemu i drugima da svjedoče. Nisam morao!”, rekao je  Trump. “Nemam što skrivati i zahtijevam transparentnost kako bi se završio lov na vještice”, nastavio je.

“To je makartizam najgore vrste”, istaknuo je.

Američki predsjednik je u subotu navečer napisao na Twitteru, da je dozvolio McGahnu i drugim članovima osoblja Bijele kuće da u potpunosti surađuju s Muellerom.

Pogođen tim člankom, on je također kritizirao medije i posebice New York Times.

“Zato su mediji lažnih vijesti postali neprijatelji naroda”, i ponovo je upotrijebio izraz protiv kojeg su se ovog tjedna pobunile stotine američkih novinara tijekom kampanje za obranu slobode tiska.

Komentiraj