Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je u petak u Xiju Jinpingu “moćnog predstavnika” kineskog naroda, na završetku svog prvog posjeta Kini, zemlji koju je oštro kritizirao u svojoj izbornoj kampanji.

“Moji razgovori s predsjednikom Xijem Jinpingom bili su vrlo produktivni što se tiče trgovine i Sjeverne Koreje”, izjavio je američki predsjednik na Twitteru prije puta u Vijetnam, četvrtu etapu svoje turneje po Aziji.

Kineski predsjednik “moćan je i štovan predstavnik svojeg naroda”, nastavio je Trump koji je već toplo čestitao Xiju u nekoliko navrata na novom izboru prošlog mjeseca na čelo Kineske komunističke partije.

Trump je tijekom kampanje optuživao kinesku konkurenciju da je “ukrala” milijune radnih mjesta u SAD-u.

No, u Pekingu je kazao kako ne zamjera Pekingu ogroman američki trgovinski deficit spram Kine, s kojom je SAD potpisao trgovinske sporazume vrijedne više od 250 milijarde dolara prigodom njegova posjeta.

Trump je zahvalio svojem domaćinu na sudjelovanju Kine u međunarodnim sankcijama protiv Sjeverne Koreje.

No, tijekom posjeta američkog predsjednika, Xi Jinping nije najavio nijednu konkretnu novu mjeru kako bi se sjevernokorejski režim primoralo da odustane od nuklearnog programa.

Komentiraj