Trump pozvao pristaše na ‘čuvanje glasova’ u odlučujućim demokratskim gradovima

Autor:

epa10985319 Former US president Donald Trump speaks at the South Texas International Airport in Edinburg, Texas, USA, 19 November 2023. This is another stop of Donald Trumps election campaign tour for presidency in 2024.  EPA/ADAM DAVIS

EPA/ADAM DAVIS

Bivši američki predsjednik Donald Trump, favorit za republikanskog predsjedničkog kandidata, u subotu je poručio svojim pristašama da „odu” u odlučujuće gradove kako bi „očuvali glasanje” u 2024. godini, ponovivši tako svoje neutemeljene tvrdnje o izbornoj prijevari u 2020. godini.

Govoreći na događaju u Iowi, Trump je rekao da je važno pažljivo ispitati glasovanje u odlučujućim državama koje će vjerojatno odrediti izbore. Izdvojio je najveće gradove u Michiganu, Pennsylvaniji i Georgiji.

„Dakle, najvažniji dio onoga što slijedi je očuvanje glasanja. I trebali biste otići u Detroit i trebali biste otići u Philadelphiju i trebali biste otići na neka od ovih mjesta, Atlantu”, rekao je Trump.

Trumpovi komentari daju naslutiti ono što će vjerojatno biti prijeporni izboru u studenom 2024. godine. Unatoč neuspjelih desetak tužbi koje su podnijeli Trump i njegovi saveznici s ciljem osporavanja ishoda izbora 2020. godine, Trump i dalje tvrdi, bez dokaza, da je izgubio od američkog predsjednika Joea Bidena zbog prijevare.

Trump nije precizirao od koga traži da „ode” u odlučujuće gradove, a jedan od pomoćnika u kampanji, upitan da pojasni, kazao je da se obraćao promatračima na biralištima i volonterima čiji bi cilj bio osigurati sigurne izbore.

Trump nema imunitet

To se poklapa i s planovima koje si je zacrtao Nacionalni odbor Republikanske stranke, a koji ima za cilj regrutirati i obučiti desetke tisuća birača i promatrača u državama u kojima se vode žestoke političke borbe, budući da bi se biračke preferencije lako mogle okrenuti prema republikancima ili demokratima.

Trumpovi komentari dolaze uslijed sve većeg nadzora nad njegovom nedavnom retorikom u predizbornoj kampanji, a koja je uključivala proglašavanje njegovih neprijatelja „štetočinama”.

Viši znanstvenik u Školi za međunarodne i javne poslove Sveučilišta Columbia Timothy Naftali rekao je da su Trumpovi komentari koji pozivaju na kontrolu izbora u velikim uglavnom demokratskim gradovima zabrinjavajući jer ih je izrekao pokušavajući potkopati povjerenje u američke izbore.

Posljednjih tjedana Bidenova kampanja za reizbor agresivnije je krenula protiv Trumpa, naglašavajući njegove rastuće pravne probleme i vjerojatne politike za koje tvrdi da bi naštetile gospodarstvu, demokraciji i lišile pojedince prava.

Trump se suočava s četiri kaznena suđenja, uključujući savezni slučaj vezan za optužbe da je pokušao potkopati izbore 2020., uz pomoć gomile njegovih pristaša koji su poharali američki Kapitol 6. siječnja 2021.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.