Trump ne odustaje: tisuće izveo na ulice, potpredsjednika Pencea poziva da ga slijedi

Tisuće pristaša američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izjavio u srijedu da “nikada” neće priznati poraz, okupili su se u Washingtonu u znak prosvjeda uoči sastanka Kongresa na kojemu se očekuje potvrda Bidenove pobjede.

Trump, gubitnik izbora, obratio se prosvjednicima u Ellipseu, parku kraj Bijele kuće koju će Biden preuzeti za dva tjedna istaknuvši da “nikada” neće priznati poraz.

“Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati” poraz, rekao je Trump na skupu svojim pristašama ispred Bijele kuće.

“Pobijedili smo na tim izborima i to uvjerljivo”, ustvrdio je.

Njegov sin Eric zagrijao je mnoštvo, koje je mahalo zastavama, neutemeljenim teorijama urota.

“Ima li ijedne osobe koja zaista misli da je Joe Biden dobio izbore?”, pitao se Eric, a prosvjednici su vikali “Ne”.

Sve savezne države potvrdile su da je demokrat Biden pobjednika izbora s 306 glasova elektora i propali su Trumpovi pokušaji osporavanja njegove pobjede na sudovima diljem zemlje. Biden je dobio i sedam milijuna glasova građana više, ali Trump odbija priznati rezultate izbora.

“Mogu lagati, mogu varati, mogu krasti. Moj otac je pokrenuo pokret i ovaj pokret nikad, baš nikad neće umrijeti”, rekao je Eric.

U području je mobilizirano 3750 policajaca i više od 300 pripadnika Nacionalne garde, naveli su šef policije u Washingtonu Robert Contee i drugi dužnosnici.

Trumpovi pristaše pokušali su se u utorak navečer približiti Trgu Black Lives Matter u Washingtonu, a zaustavila ih je policija koja je koristila suzavce i pendreke da ih rastjera.

Potvrda Bidenove pobjede 

Kongres u srijedu treba potvrditi Bidenovu pobjedu. Mnogi Trumpovi republikanci obećali su da će nastojati oduljiti proceduru iza ponoći, ali vjerojatno neće uspjeti.

Usprkos sve većem pritisku američkog predsjednika Donalda Trumpa da mu pomogne preokrenuti izborni poraz, potpredsjednik Mike Pence planira se držati svojih ceremonijalnih dužnosti na sjednici Kongresa u srijedu, rekli su savjetnici.

“Potpredsjednik ima moć odbiti prijevarom izabrane elektore”, napisao je Trump na Twitteru u utorak.

No, potpredsjednik, odan poručnik tijekom četiri godine Trumpovog često kaotičnog predsjedništva, ne planira to učiniti te je rekao Trumpu da nema ovlasti da to učini, dodali su savjetnici.

Države kreću po abecednom redu i verificiraju se njihovi elektori. Prva na redu je Alabama. Očekuje se da će republikanci pokušati osporiti rezultate u Arizoni, Michiganu, Wisconsinu, Georgiji, Pennsylvaniji i Nevadi.

Ako netko uloži prigovor, zajednička sjednica se prekida, a svaki dom o prigovoru raspravlja odvojeno najviše dva sata. Onda se glasa. I tako država po država. Ako republikanci ospore šest država, kao što se najavljuje, to znači da mogu odužiti proceduru za 12 sati.

Ako se svi izazovi prevladaju, kako se predviđa, očekuje se da će Pence kao predsjednik Senata proglasiti Bidena predsjednikom, a senatoricu Kamalu Harris potpredsjednicom. Pence bi trebao “otvoriti sve potvrde” u nazočnosti Zastupničkog doma i Senata, stoji u američkom Ustavu.

Republikanski senator James Inhofe rekao je da bi osporavanje potvrde izbora predstavljalo “kršenje moje zakletve”. Rob Portman, još jedan republikanski senator, poručio je da ni nakon dva mjeseca ponovnog prebrojavanja glasova i pravnih postupaka nije pronađeno dovoljno dokaza prijevare i nepravilnosti da bi se promijenili rezultati izbora.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]