EPA/JIM LO SCALZO

Trump doputovao u Kaliforniju, istaknuo “izvanrednu hrabrost” vatrogasaca

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je stigao u Kaliforniju gdje će se sastati s vatrogascima koji se i dalje bore protiv divovskih požara koji su već usmrtili više od 70 osoba, a traga se za 1000 nestalih osoba.

Predsjednički zrakoplov Air Force One je sredinom jutra po mjesnom vremenu sletio u vojnu bazu Bealea, nekoliko desetaka kilometara južno od grad Paradisea, blizu kojeg je prije deset dana buknuo najsmrtonosniji požar u kalifornijskoj povijesti.

“Puno ljudi se smatra nestalima, puno više nego smo mogli zamisliti”, rekao je američki predsjednik na odlasku iz Bijele kuće. “Želim biti uz vatrogasce”, dodao je te istaknuo njihovu “izvanrednu hrabrost”.

Požar “Camp Fire” poharao je više od 59.000 hektara na sjeveru države. Usmrtio je 71 osobu, a više od 1000 ih se smatra nestalima.

Na jugu Kalifornije blizu Los Angelesa, “Woolsey Fire” je opustošio 40.000 hektara, a unutar tog područja i slavno ljetovalište Malibu. U tom požaru smrtno su stradale 3 osobe.

Nekih 9000 vatrogasaca raspoređeno je na požarištima. Evakuirano je više desetaka tisuća stanovnika, od kojih mnogima još nije dopušten povratak.

Većina operacija potraga za nestalima odvija se u Paradiseu, gdje su živjeli brojni umirovljenici koji nisu uspjeli pobjeći pred vatrom.

Predsjedništvo nije otkrilo točan programa  tek drugog Trumpova posjeta Kaliforniji otkako  je stupio na dužnost u siječnju 2017. Ta velika država američkog zapada na svim frontama protivnica je republikanskog milijardera, od pitanja imigracije do okoliša i zakona o nošenju vatrenog oružja. Najnaseljenija američka država ima i najveći broj imigranata i osoba bez reguliranog statusa.

Trump je u prvoj reakciji za požare optužio loše upravljanje šumama.

Komentiraj