TRUMP: “Članice će izdvajati više za NATO, sve je u redu!”

n1

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je saveznicima da će SAD izaći iz NATO-a, ako saveznici odmah ne ispune kriterij više izdvajanja za vojsku, objavio je Politico. Trump je na konferenciji za novinare upitan je li ta informacija točna, je li prijetio povlačenjem iz Saveza, javlja televizija N1.

”SAD plaća 90 posto troškova NATO-a, a ostale će članice sad početi izvajati više. Jučer sam već rekao da moraju povećati izdvajanju i da sam nezadovoljan, sad sam zadovoljan”, kazao je Trump odgovarajući na pitanje je li prijetio povlačenjem SAD-a iz NATO-a.

“Mislim da to nije potrebno, danas su članice NATO-a iskazale spremnost plaćati više… Američka predanost NATO-u je jaka”, odgovorio je na ponovljeno pitanje.

“Dodatne 32 milijarde dolara će izdvojiti zemlje države članice. SAD ostaje predan NATO-u. Bilo je fantastično vidjeti duh u toj prostoriji. Kolege su odlučili izdvojiti veću količinu novca, mislim da će te brojke biti oko 40 milijardi dolara’, rekao je Trump i dodao da su to veći iznosi nego su se dosad vidjeli.

‘Mi smo činili puno više nego što smo trebali, a mnoge zemlje nisu izvršavale svoj dio obveza, snosili smo najveći dio tereta, no na kraju je sastanak bio fantastičan i 29 država članica NATO-a je pristalo povećati izdvajanja za obranu. Isto tako i Njemačka. Moramo vidjeti što se događa s plinovodom iz Rusije, ja sam potegnuo to pitanje, sada o tome razgovaramo. No, još ćemo doći do tog rješenja. Ruku na srce, možda će odnosi s Rusijom biti dobri pa neće biti toliko problema s plinovodom. Njemačka je pristala učiniti više nego što je činila i nadam se da ćemo nastaviti s dobrim odnosima s Angelom Merkel’, rekao je Trump.
Trump je kazao kako vjeruje u NATO i misli da je to čvrst savez. “SAD je plaćao od 80 do 90 posto troškova za NATO i to nije bilo pošteno”, rekao je Trump. “NATO je sada jedan fino ugođeni stroj, članice su pristale plaćati više za obranu i zbog toga smo zadovoljni”, kazao je Trump. Američki predsjednik je kazao kako države moraju puno brže dostići izdvajanje od 2 posto za obranu.
“To nije nešto što moraju učnitii u budućnosti nego to moraju učiniti sada. Kada počnu izdvajati dva posto možda ćemo u budućnosti tražiti da taj postotak bude 4 posto”, rekao je Trump.
“Samo želim pošteni tretman SAD-a u NATO-u. On više pomaže Europi nego SAD-u”, kazao je Trump te još jednom ponovio da su se svi složili da će plaćati više i to u kraćem roku.

Komentiraj