EPA/JIM HOLLANDER

Trump će uskoro donijeti odluku o Jeruzalemu

Donald Trump finalizira svoju odluku o eventualnom premještanju veleposlanstva Sjedinjenih Država iz Tel Aviva u Jeruzalem, koju Palestinci smatraju fatalnim udarcem za mirovni proces, rekao je u nedjelju njegov bliski savjetnik Jared Kushner.

Američki predsjednik “analizira brojne elemente i kad će donijeti odluku, sam će je objaviti”, rekao je zet republikanskog milijardera u prvoj javnoj izjavi o američkoj politici na Bliskom Istoku. ” Objavit će odluku u pravom trenutku”, dodao je.

Teoretski, prema State Departmentu, predsjednik treba odlučiti do ponedjeljka hoće li obnoviti, kao njegovi prethodnici i on u lipnju, ograničnje klauzule na zakon koji od 1995. određuje smještanje veleposlanstva u Jeruzalemu, ili će dati zeleno svjetlo za taj premještaj, kao što je obećao tijekom kampanje.

Prema nekoliko američkih medija, Trump bi mogao čekati do srijede s tom odlukom i taj rok Kushner nije demantirao.

Kontradiktorne informacije kruže posljednjih tjedana, ali nekoliko promatrača očekuje da će on proglasiti Jeruzalem glavnim gradom Izraela i neće nužno odmah tamo preseliti američku diplomatsku misiju.

Radi se simboličnoj, ali eksplozivnoj odluci. Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa je rekao da će ona uništiti mirovni proces, iako  Trump tvrdi da ga želi pokrenuti, a taj teški zadatak je povjeren Jaredu Kushneru.

Komentiraj