Trump blokirao svjedočenje veleposlanika u sklopu istrage za opoziv

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa blokirala je u utorak svjedočenje veleposlanika SAD-a u Europskoj uniji u Kongresu u sklopu istrage za mogući opoziv republikanskog predsjednika.

Gordon Sondland, Trumpov donator koji je na taj diplomatski položaj došao u srpnju, trebao se iza zatvorenih vrata sastati s predstavnicima triju kongresnih odbora i govoriti o svojoj ulozi u Trumpovim naporima da nagovori Ukrajinu da istraži bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, njegova političkog suparnika.

Sondland je pristao svjedočiti bez da mu je izdan obvezujući nalog, ali je njegov odvjetnik u utorak izjavio kako se nada da će se “pitanja koja je uoči svjedočenja postavio State Department brzo riješiti”.

“Spreman je dati iskaz u vrlo kratkom roku, kad god mu bude dopušteno da se pojavi”, rekao je odvjetnik Robert Luskin.

Istraga o mogućem opozivu usredotočena je na optužbe ‘zviždača’ da je Trump koristio američku vojnu pomoć kako bi mu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obećao da će istražiti Bidena, vodećeg kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke i njegova sina Huntera koji je bio član upravnog odbora ukrajinske energetske kompanije.

Sondland je bio ključni svjedok odbora za vanjske poslove, obavještajnu zajednicu i nadzor. Navodno je bio prilično uključen u kontakte sa Zelenskijem kada je ukrajinski predsjednik tražio sastanak s Trumpom, a ukrajinski dužnosnici izražavali nezadovoljstvo zbog odluke administracije da blokira gotovo 400 milijuna dolara vrijednu vojnu pomoć SAD-a Ukrajini.

“Volio bi kada bi mogao poslati veleposlanika Sondlanda, jako dobrog čovjeka i velikog Amerikanca, da svjedoči, ali nažalost svjedočio bi pred kompromitiranim sudom klokana koji je oduzeo prava republikancima i ne dopušta da na vidjelo izađu prave činjenice”, napisao je Trump na Twitteru.

Komentiraj