Trostrukom europskom prvaku na 800 metara noge otkazale pred finišem New York maratona

Autor:

screenshot

Sjajni poljski 800-metraš Adam Kszczot prošle je godine objavio kraj atletske karijere, no očito za njega to nije bio kraj što se tiče trčanja, makar ono bilo u rekreativnim okvirima. Kszczot je u karijeri tri puta bio europski prvak na 800 metara (2014, 2016, 2018), dva je puta bio srebrni na svjetskim prvenstvima (2015, 2017) a 2018. je osvojio zlato na dvoranskom Svjetskom prvenstvu u Birminghamu. Osobni rekord mu je 1:43.30, 12. najbolji europski rezultat u povijesti, prvi je naravno Wilson Kipketer, službeno Danac, s 1:41.11.

Dakle, godinu dana nakon umirovljenja 34-godišnji Kszczot je odlučio trčati svoj prvi maraton, i to onaj njujorški a svojim je nastupom pokazao koliko je zapravo teško, pogotovo prvi puta, istrčati 42 kilometra. Njegovo vrijeme u New York je bilo jako dobro, 2:50:09 je respektabilan rezultat, prosječno trčao je tek nešto više od četiri minute po kilometru. Međutim, Kszczotu su pred samim ciljem noge potpuno otkazale, što se jasno vidi na priloženom videu. Poljak se za svoj prvi maraton na kraju možda ipak malo preforsirao a svakako treba pohvaliti dvojicu natjecatelja koji su, za razliku od ostalih kojima je bilo važnije što prije doći u cilj, pomogli Kszczotu stati na noge kako bi ušao u cilj.

„Prije utrke želio sam istrčati New York za 2:50, do tog plana došao sam na temelju parametara iz moje karijere i rezultata s mojih treninga koji su uključivali duže distance“, rekao je Kszczot. Na kraju, došao je u željenom vremenu, međutim uz dosta muke na kraju. „Jesam li mogao i bolje? Ne znam baš, na kraju su me dvaput dizali s poda. U svakom slučaju, nemojte zaboraviti da se do zadnjeg metra treba boriti“.

Usput, Kszczot nije jedini bivši poljski 800-metraš u New Yorku, tamo je bila i Joanna Jóźwik, 32-godišnja osvajačica bronce na dvoranskom Europskom prvenstvu 2014 i peta sa Igara u Rio de Janeiru 2016 koja je ranije ove godine objavila prekid profesionalne karijere. Jóźwik je na cilj došla u vremenu 4:49:30.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.