Troškovi rada u eurozoni i EU ubrzali u trećem kvartalu; Hrvatska s najvećim rastom

Autor:

Foto: Unsplash

Rast ukupnih troškova rada po satu u eurozoni i EU u trećem je tromjesečju ubrzao na godišnjoj razini, a u Hrvatskoj je bio najveći među zemljama članicama, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.

U eurozoni je nominalni trošak rada po satu porastao za 5,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju kalendarski prilagođeni podaci Eurostata. U drugom kvartalu porastao je za 4,5 posto.

Istodobno, na razini 27-članog EU-a njihov trošak porastao je za 5,7 posto, nakon 5-postotnog rasta u drugom kvartalu prema istom razdoblju lani.

Trošak plaća i dohodaka u 20-članoj eurozoni u trećem je tromjesečju na godišnjoj razini pritom porastao za 5,3 posto, dok su ostali troškovi poput socijalnih doprinosa uvećani za 5,1 posto.

U EU troškovi plaća porasli su za 5,8 posto, a ostali troškovi za 5,4 posto, pokazuju tablice statističkog ureda.

Hrvatska s najvećom stopom rasta

Među zemljama EU-a najviše su u razdoblju od srpnja do rujna porasli troškovi plaća i dohodaka u Hrvatskoj, za 16,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, stoji u priopćenju Eurostata.

Slijedi Bugarska, s rastom troškova plaća za 15,8 posto, a blizu su i Mađarska i Rumunjska, gdje je njihov rast iznosio 15,4 odnosno 15,1 posto.

U još samo četiri zemlje zabilježen je njihov rast iznad 10 posto, uključujući Latviju i Poljsku, s rastom od 12,4 odnosno 12,2 posto, te Litvu i Estoniju, s rastom troškova plaća za 11,2 odnosno 11 posto, navodi Eurostat u izvješću.

Hrvatska je zabilježila i najveći rast ukupnog nominalnog troška rada, za 16,3 posto u odnosu na treći kvartal lani. Ostali troškovi poput socijalnih doprinosa porasli su za 16,4 posto, pokazuju tablice.

Najbliže Hrvatskoj po rastu ukupnog troška rada su Mađarska, Rumunjska i Bugarska, sa stopama od po 15,1 posto, prema tablicama Eurostata.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.