Trenutak za povijest: Helikopter letio iznad površine Marsa, pogledajte snimku

NASA je u ponedjeljak uspješno izvela prvi kontrolirani let letjelice na drugom planetu. Minijaturni helikopter Ingenuity letio je iznad površine Marsa.

Riječ je o helikopteru teškom tek 1,8 kilograma koji se postupno spuštao do visine od oko tri metra iznad površine Marsa. Ondje je lebdio tridesetak sekundi, a zatim se zarotirao prije nego što je sletio na površinu.

Probni let odvijao se na oko 280 milijuna kilometara od Zemlje, na dnu velikoga isušenog bazena na Marsu, kratera Jezero dugačkog oko 45 kilometara.

Helikopter je stigao do Marsa uz pomoć rovera Perseverance koji je u krater Jezero sletio 18. veljače nakon gotovo sedmomjesečnog putovanja svemirom. Ingenuity će u idućih nekoliko tjedana napraviti još nekoliko duljih letova. No, kako bi napunio baterije, helikopteru će trebati četiri do pet dana pauze između svakog leta.

Planirani let Ingenuityja odgođen je prije desetak dana zbog tehničkih problema, odnosno nakon ispitivanja brzih okretaja rotora koji je tada pokazao probleme u polijetanju. Nasa je objavila da je problem u međuvremenu otklonjen.

Komentiraj