Trećina mlađih za Škoru, za Kolindu 40 posto onih s osnovnom školom

Svaki treći birač u dobi od 18 do 29 godina koji je u nedjelju izašao na predsjedničke izbore glasao je za Miroslava Škoru, piše danas Jutarnji list. Ističu da je Škoro pridobio više mladih birača nego Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović zajedno.

To pokazuje da je točna teza prema kojoj Miroslav Škoro ima dva segmenta biračkog tijela: s jedne su strane klasični desni birači, koji su mu baza, a drugi segment čini značajan dio tzv. protestnih birača, kojih u pravilu najviše ima među mladima kaže dr. Dragan Bagić s Odsjeka za sociologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Za Škoru je glasalo nešto više muškaraca, za Milanovića nešto više žena, a među biračima Kolinde Grabar-Kitarović nije bilo razlike u spolnoj strukturi.

Najstariji birači u najvećem su dijelu glasali za Zorana Milanovića. Podaci pokazuju da se više od 40 posto svih birača u dobi od 60 ili više godina u prvom krugu odlučilo za SDP-ova kandidata. U strukturi svih Milanovićevih birača samo je 9 posto onih mlađih od 30 godina.

Slično je i kad je u pitanju obrazovna struktura: 40 posto svih birača koji su završili samo osnovnu školu u nedjelju je glasalo za kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović dok ih je za Milanovića glasalo upola manje.

Milanović je dobio podršku trećine svih visokoobrazovanih u prvom krugu ovih izbora. Zanimljivo je daje gotovo 9 posto birača sa završenim fakultetom, odnosno svaki jedanaesti koji je u nedjelju izašao na biralište glasao za Darija Juričana.

Komentiraj