Transparency International Hrvatska: Stožer Civilne zaštite “politički imenovan”

Autor:

05.01.2021., Petrinja - Izjave nakon obilaska vojarne "pk Predrag Matanovic" i odrzanog sastanka Stozera za sanaciju posljedica od potresa u Sisacko-moslavackoj zupaniji. Voditelj Stozera, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Transparency International Hrvatska ustvrdila je u utorak da je Stožer Civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom “politički imenovan”.

“Politički imenovan Stožer Civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uslijed potresa sastavljen je kao veliko, neučinkovito delegirajuće tijelo. Čine ga dva potpredsjednika vlade, jedan ministar, predstojnik Ureda  i zamjenik glavne tajnice Vlade RH te 16 državnih tajnika”, ocijenili su iz TIH-a.

Ustvrdili su i da se u novoimenovanom tijelu “nije našlo mjesta niti za jednog visoko specijaliziranog pojedinca iz područja građevinarstva, humanitarnog djelovanja, brige za zdravlje, te psihološku i mentalnu pomoć građanima”.

“Je li ovo uvod u reprizu obnove kakvoj smo svjedočili u ranijim poslijeratnim razdobljima ili prilikom iznenadnih prirodnih katastrofa kao što su bile poplave”, upitali su iz TIH-a u priopćenju.

Postavili su i pitanje jesu li imenovani članovi stručni za učinkovito, brzo i odgovorno djelovanje na području zahvaćenog potresom te tko će zamijeniti državne tajnike u tekućim svakodnevnim poslovima na njihovim radnim mjestima u Zagrebu.

“Prevelik je to teret za taku malu grupu politički imenovanih pojedinaca koji će produljiti lanac neučinkovitosti i raspršiti odgovornost”, smatra predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

TIH, povodom reakcije na rješavanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom, smatra da je to prilika za promjenu na svim razinama, te suočavanje s razmjerima korumpiranosti hrvatskog društva.

“Potres je pokazao kako reagiramo na posljedice prirodnih katastrofa koje su se dogodile iznenada. Kao pojedinci reagirali smo instinktivno, s jedne strane tražeći zaštitu i sigurnost, a s druge pokazujući bijes prema sustavu koji nije u mogućnosti reagirati brzo i biti učinkovit”, zaključili su u TIH-u.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.