TRAMIŠAK: “EU će Dječjoj bolnici vratiti novac uložen u obnovu”

Bolnica za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu refundirat će novac uložen u obnovu od potresa iz 90 milijuna eura europskog Fonda solidarnosti, izjavila je u Dnevniku RTL-a ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Nataša Tramišak.

Rekla je da će Zakon o obnovi, koji je u saborskoj proceduri, popisati institucije obnova kojih će se financirati iz pola milijarde eura, koliko bi Hrvatska trebala dobiti iz Fonda solidarnosti EU. “Bolnica u Klaićevoj je jedan od prioriteta. Važno je da će moći refundirati sav novac koji je dosad sama uložila u obnovu od potresa”, kazala je Tramišak.

Precizirala je kako će zakon spomenuti “škole, fakultete, vjerske zgrade i bolnice”, kao i druge javne institucije oštećene u potresu koje će se moći financirati iz Fonda solidarnosti EU, dodajući kako bi pola milijarde eura iz tog fonda trebalo biti uplaćeno “u sljedećih godinu dana, odmah poslije potvrde u Europskom parlamentu”.

“Avans od devedeset milijuna eura, koji je odobren, garancija je da će EU odobriti svih pola milijarde eura”, kazala je Tramišak.

Ona je kazala kako će se iz tog novca financirati i gradnja “nove nacionalne dječje bolnice, bolnica u Platu te klinički bolnički centri u Osijeku i Splitu”. Također, sukladno smjernicama Europske komisije o poboljšanju željezničke infrastrukture, jedna od prvih pruga koja će doživjeti obnovu bit će ona na pravcu Hrvatski Leskovac – Karlovac.

Upitana o nadzoru novca, odgovorila je kako su “procedure poznate”, jer se sve odvija po važećim zakonima, naročito po Zakonu o javnoj nabavi.

Tramišak je naglasila kako korištenje europskog novca “ne ovisi samo o ministarstvu, nego i o krajnjim korisnicima”. “Od 98 posto ugovorenih sredstava, 38 posto ih je ovjerenih. I na korisnicima je da učine što mogu”, kazala je Nataša Tramišak za RTL.

 

Komentiraj