Tradicionalno otvaranje Svjetskog kupa: “Neshvatljivo je nastaviti startati pod svaku cijenu…”

Autor:

Ilustracija: Pixabay

Svijet alpskog skijanja sastaje se ovog vikenda u Söldenu, u Austriji, na tradicionalnom otvaranju Svjetskog kupa, na početku sezone kojoj ponovno prijeti opasnost od nedostatka snijega i globalnog zatopljenja.

Na snimkama s web kamera ledenjaka Rettenbach, odakle će skijaši krenuti na ovu prvu etapu u austrijskom Tirolu, “bijeli jezik” koji ocrtava skijašku stazu mrlja je usred stjenovitog krajolika gotovo bez snijega.

Ipak, nema razloga za brigu u Söldenu, koji je već trideset godina domaćin otvaranja sezone. Međunarodna skijaška federacija (FIS) prošli je tjedan provela potrebnu ‘snježnu kontrolu’ i dala zeleno svjetlo za održavanje natjecanja koja su prošle godine dijelom otkazana zbog vremenskih neprilika.

Ali u vrijeme kada se austrijski ledenjaci povlače punom brzinom pod utjecajem klimatskih promjena, takvo natjecanje ovako rano u sezoni više nije jednoglasno prihvaćeno. “Naši ledenjaci ne smiju biti žrtve prestižnih projekata”, osudio je Greenpeace, optužujući organizatore da su koristili bagere na Rettenbachu za pripremu staze.

Tema je čak izazvala reakciju austrijske vlade. “Neshvatljivo je nastaviti startati pod svaku cijenu u listopadu, nitko ne razumije zašto je apsolutno potrebno skijati na onome što je ostalo od ledenjaka u ovim okolnostima”, rekla je austrijska ministrica okoliša Leonore Gewessler.

Nekoliko stotina kilometara zapadno od Söldena, na drugom ledenjaku i u drugoj zemlji, kritike su slične. Sredinom studenog moraju se održati prvi spustovi sezone na jedinstvenoj stazi između Zermatta (Švicarska) i Cervinije (Italija). Uz veliku pompu najavljivana, ova spektakularna utrka podno kultnog Matterhorna otkazana je 2022. godine zbog nedostatka snijega.

Snijeg je dobro pao ove godine, ali otkrića u švicarskom tisku o potencijalno nedopuštenim radovima na ledenjaku koji će biti domaćin utrke naširoko su prenijeta, što je natjeralo nekoliko udruga da stupe u kontakt s lokalnim vlastima koje su u konačnici naredile obustavu radova izvan ovlaštenog skijaškog područja .

Organizatori i ovdje u potpunosti negiraju prekoračenje ovlasti i ponavljaju da ove odluke neće imati utjecaja na održavanje manifestacija.

Za sportaše je jednadžba teška. “Volimo naš sport, volimo naše okruženje, pa kad vidimo što se događa u Zermattu, osjećamo se pogođenima”, reagirao je u četvrtak navečer Alexis Pinturault tijekom pressice u Söldenu. “Mi smo prvi na udaru globalnog zatopljenja. Želimo očuvati naš okoliš, a ujedno želimo nastaviti s našim djelovanjem. Pitanje je kako sve to učiniti što je moguće bolje”, rezimirao je osvajač velikog kristalnog globusa 2021.

Za njega je odgađanje početka sezone ‘pravi problem’, pogotovo jer se na nekim ledenjacima može skijati ‘do lipnja bez problema’. Ali kasniji početak implicira druge probleme, posebno ‘smanjenje mogućnosti treninga’ za sportaše i izazove za ‘cijelo skijaško gospodarstvo koje stoji iza toga’, naglašava Francuz.

U veljači su stotine profesionalnih skijaša, uključujući američku zvijezdu Mikaelu Shiffrin, potpisale pismo koje je pripremila udruga ‘Protect Our Winters’ (POW) tražeći od FIS-a da pojača svoje napore u zaštiti okoliša.Ista je udruga prošlog tjedna pokrenula peticiju – otkad ju je potpisalo oko 30.000 ljudi – tražeći od FIS-a da se ‘probudi’, vjerujući da su slike u Söldenu i Zermattu ‘šokirale i naštetile vjerodostojnosti sportske zime’.

“Vaši postupci štete ugledu FIS-a, ali i budućnosti skijanja i vjerodostojnosti svih onih koji se istinski pokušavaju boriti za klimatske akcije”, stoji u priopćenju FIS-a, podsjećajući na svoje ciljeve u smislu smanjenja ugljičnog otiska i nekoliko mjera koje su već poduzete na ovom području, od odgode početka sezone za tjedan dana do imenovanja upravitelja za “održivost”.

Sa sportske strane, utrka za globuse bit će glavni cilj ove sezone u nedostatku Svjetskog prvenstva ili Olimpijskih igara. Mikaela Shiffrin, peterostruka osvajačica kristalnog globusa, i Švicarac Marco Odermatt, pobjednik 2022. i 2023., i dalje su veliki favoriti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.