Tornado harao jugom SAD-a, najmanje 23 mrtvih

Autor:

epa10542394 A handout photo made available by Mississippi Highway Patrol showing destruction and emergency services at the scene after tornadoes tore through the US state of Mississippi late 24 March 2023. Nineteen people have been confirmed dead so far as more people are thought to be trapped under the rubble of destroyed buildings.  EPA/MISSISSIPPI HIGHWAY PATROL HANDOUT BEST QUALITY FROM SOURCE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/MISSISSIPPI HIGHWAY PATROL HANDOUT BEST QUALITY FROM SOURCE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Za sada su najmanje 23 osobe poginule prilikom pojave snažnih tornada na južnom području SAD-a. Vremenske nepogode bile su praćene višestrukim nestancima struje, te su mnogobrojne zgrade i kuće uništene.

U petak su savezne države Mississippi, Alabamu i Teksas pogodile snažne oluje. Tuča koja je padala, prema prenošenju stranih medija, bila je veličine golf loptice. Lokalne su vlasti morale upozoriti svoje stanovnike kako se nalaze u situaciji koja bi im mogla ugroziti život.  Stanovnike koji su bili na pretpostavljenom putu tornada upozorilo se od strane Nacionalne meteorološke službe da se sklone.

“Nalazite se u situaciji opasnoj po život. Leteći ostaci mogu biti smrtonosni za one koji su uhvaćeni bez zaklona… Vjerojatna je velika šteta na domovima, poslovnim objektima i vozilima, a moguće je i potpuno uništenje”, poručila je stanovnicima u petak služba.

U petak navečer tornado je pogodio gradove države Mississippi, te je potom nastavio sjeveroistočno brzinom od 70 milja na sat prema Alabami. Teksas je pak bio pogođen dvama tornadima čija je brzina vjetra iznosila 160 kilometara na sat. Gradovi su bili pogođeni u petak u 5 ujutro.

Službenici za spašavanje i dalje su trenutno na terenu, te pomažu svima koji su pogođeni ovom elementarnom nepogodom. Za one čiji su domovi uništeni otvorena su skloništa.

Kako je istaknuo profesor meteorologije na Sveučilištu Northern Illinois Walker Ashley, radilo se o oluji “superćeliji” koja stvara najgora tornada i najopasniju tuču. Činjenica da se radilo o “vlažnoj oluji”, najgori mogući tip oluje, nije pomoglo.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.