Toplinski val ne jenjava: Ruše se temperaturni rekordi, haraju požari

Autor:

18.07.2023., Split - Vrucina na Splitskim Ulicama. Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Ekstremne vrućine u prognozi su diljem svijeta u srijedu, dok bjesne šumski požari i na snazi su zdravstvena upozorenja u dijelovima Azije, Europe i Sjeverne Amerike.

Vatrogasci se bore s požarima u dijelovima Grčke i Kanarskih otoka, Španjolska se nakon kratkog predaha pridružila zemljama koje su izdale upozorenja na vrućinu, a djeci na Sardiniji rečeno je da se klone sporta.

Od Kalifornije do Kine, vlasti upozoravaju na zdravstvene opasnosti koje donose visoke temperature, pozivajući ljude da piju vodu i sklone se od sunca.

“Ne možete biti na ulici, to je užasno”, rekla je Lidia Rodriguez, 27, u Madridu.

Temperaturni rekordi

Temperaturni rekordi padaju diljem svijeta, s novim postavljenim u Kini i Sjedinjenim Državama, te novim najvišim vrijednostima u Francuskoj.

Peking je oborio rekord star 23 godine sa 27 uzastopnih dana temperatura iznad 35 stupnjeva Celzijusa, rekli su prognostičari.

Phoenix je oborio sličan rekord, star 49 godina, s 19. uzastopnim danom temperatura od 43,3 Celzija ili više, rekli su meteorolozi.

U južnoj Francuskoj zabilježeno je rekordnih 29,5C u alpskom skijalištu Alpe d’Huez, dok je 40,6C prvi put zabilježeno u Verdunu u podnožju Pireneja.

Nema smirivanja

U snažnom podsjetniku na učinke globalnog zatopljenja, UN-ova Svjetska meteorološka agencija (WMO) rekla je da trend “ne pokazuje znakove smirivanja”.

“Ti će događaji nastaviti rasti u intenzitetu i svijet se mora pripremiti za intenzivnije toplinske valove”, rekao je novinarima u Ženevi John Nairn, viši savjetnik za ekstremne vrućine pri WMO-u.

Požari bjesne

Sjeverozapadno od grčke prijestolnice Atene, stupovi dima nadvili su se nad šumu Dervenohoria, gdje još uvijek gori jedan od nekoliko požara oko glavnog grada i šire.

Glasnogovornik vatrogasaca Janis Artopios nazvao ga je “teškim danom”, s novim toplinskim valom na horizontu u četvrtak i očekivanim temperaturama od 44C.

Šumski požar u primorskom odmaralištu Loutraki, gdje je prema gradonačelniku 1200 djece evakuirano u ponedjeljak iz kampova za odmor, još uvijek gori.

Na Kanarskim otocima oko 400 vatrogasaca bori se s požarom koji je opustošio 3500 hektara šume i prisilio 4000 stanovnika na evakuaciju, a vlasti su upozorile stanovnike da vani nose maske za lice zbog loše kvalitete zraka.

Temperature su nemilosrdne u Italiji i Španjolskoj, gdje su za tri regije objavljeni crveni alarmi za vruće vrijeme.

Predviđa se da će talijanski otoci Sardinija i Sicilija možda premašiti rekord kontinenta od 48,8C zabilježen na Siciliji u kolovozu 2021.

Spas uz more

U Lanuseiju, u blizini istočne obale Sardinije, dječji ljetni kamp ograničio je posjete plaži na rano jutro i zabranio sportove, rekla je učiteljica Morgana Cucca za AFP.

U Cagliariju, glavnom gradu Sardinije, farmaceutkinja Teresa Angioni rekla je da se pacijenti žale na simptome povezane s vrućinom.

Uglavnom kupuju dodatke magnezija i kalija i traže da im izmjere krvni tlak koji je često nizak, rekla je Angioni.

Mnogi diljem Italije potražili su spas uz more, uključujući i one iz Rima, gdje je podnevna vrućina dosegnula 40C.

“Svakako je bolje na plaži, ima barem malo vjetra s mora. Nije moguće ni ostati u gradu, prevruće”, rekla je Virginia Cesario (30) na plaži Focene u blizini glavnog grada.

Stanje u Americi

Deseci milijuna Amerikanaca iskusili su opasne razine vrućine u utorak.

U gradu San Angelu u Teksasu, gdje se očekivalo da će temperature doseći 40-42C, Nacionalna meteorološka služba rekla je da “ponestaje načina da kaže da će tamo biti vruće”.

“Budući da će temperature u cijelom području vjerojatno ponovno prijeći granicu od 40 stupnjeva, molimo vas da nastavite prakticirati sigurnost od topline i pokušati ostati hladni”, objavila je agencija na Twitteru.

A u Arizoni je živa u zračnoj luci Phoenix Sky Harbor ponovno premašila 43 stupnja u utorak, oborivši prethodni rekord od 18 uzastopnih dana sa ili iznad te temperature, postavljen 1974. 

“Sve ih ojačava jedan čimbenik: klimatske promjene.”

Nepripremljenost na vrućinu može biti smrtonosna

 Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je stanovnike da budu pripremljeni za visoke temperature, u vrijeme dok toplinski val zahvaća velik dio kontinenta.

Bez nužne pripreme vrućina može postati smrtonosna, upozorio je Hans Kluge, direktor WHO-a za Europu.

Belgijanac je predložio niz mjera koje stanovnici mogu poduzeti kako bi izbjegli najgore posljedice toplinskog vala.

Savjetovao je ostanak kod kuće i izbjegavanje najtežih zadataka tijekom najtoplijih dijelova dana.

Domovi se trebaju rashlađivati,  primjerice spuštenim roletama te korištenjem zraka po noći za provjetravanje.

Desetljeća koja dolaze

Također je ključno održavati tijelo rashlađenim i hidratiziranim nošenjem lagane, široke odjeće, tuširanjem hladnom vodom i redovitom konzumacijom vode.

“Dok se prilagođavamo ovoj novoj normali, s njenim razornim učincima na zdravlje i životne uvjete, ključno je da smo svi naoružani znanjem koje pomaže u spašavanju života”, rekao je Kluge.

Osim adaptacije na novu stvarnost ovo ljeto, moramo „razmišljati i na desetljeća koja dolaze”, upozorio je liječnik u svom priopćenju.

Pozvao je na hitno regionalno i svjetsko djelovanje kako bi se zaustavila klimatska kriza koja predstavlja egzistencijalnu prijetnju za čovječanstvo.

Naglasio je da je ključno uključiti mlađe generacije koje su posebno zabrinute za klimu te često imaju ideje i prijedloge.

Kluge je istaknuo i da pitanje klimatskih promjena treba biti prioritet svi političkih opcija.

Njemački ministar zdravstva Lauterbach: “Siesta po vrućini zasigurno nije loš prijedlog”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.