Tonči Tadić: “Nikad niti jedan zastupnik HSP-a nije u Saboru vikao “Za dom spremni”. Nikad pod svodovima Hrvatskog sabora”

Autor:

25.02.2005., Zagreb - Sjednica Sabora. Tonci Tadic. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Znanstvenik Tonči Tadić bivši je političar koji je 1995. ušao u HSP i kao zastupnik te stranke odradio dva mandata u Saboru, od 2000. do 2008.

Već dugo je  izvan politike, ali i dalje pozorno prati sve što se događa, pa je tako i u srijedu gledao televizijski prijenos iz Sabora u kojem se svašta govorilo te izvikivalo “Za dom spremni!” . Toliko ga se to sve dojmilo da je poželio nešto javno reći, piše Novi list.

“Doista me zgrozila ta razina rasprave. Ne bih ulazio u to odakle “Za dom spremni” u HOS-u, niti u bilo što vezano za taj pozdrav. Ali, moram naglasiti da nikad niti jedan zastupnik HSP-a nije u Saboru vikao “Za dom spremni”. Nikad pod svodovima Hrvatskog sabora.”

“Niti devedesetih, niti kasnije. Nije to bila posljedica nekakve odluke naše stranke, nego je svaki zastupnik sam zaključio da ne bi bilo dobro to raditi u Saboru, u kojem vrijede neka posebna pravila”, kazao je Tadić.

Još i više nego “Za dom spremni”, njega je zapanjilo ponašanje nekolicine opozicijskih zastupnika čije je postupke predsjednik Sabora Gordan Jandroković shvatio i kao potencijalnu fizičku ugrozu.

“Nitko od nas iz HSP-a nije se usudio prijetiti predsjedniku Hrvatskog sabora. Proveo sam osam godina u Saboru i za to se vrijeme promijenilo više njegovih predsjednika i potpredsjednika.”

“Dobivao sam i opomene, ali nikad zastupnici HSP-a nisu došli u poziciju prijetiti predsjedniku Sabora fizičkom silom. Čisto sumnjam da je nekad situacija u hrvatskom društvu bila bolja, ali ovako negativnog naboja u Saboru kao sada ipak nije bilo.”

“Klub HSP-a uvijek je držao do institucije Hrvatskog sabora, počevši od toga da smo uvijek na sjednice svi dolazili u odijelu. Svrha politike ne bi smjela biti permanentan konflikt, nego da druga strana prihvati tvoje argumente.”

Mi smo se očajnički pokušavali prikazati kao uljuđena stranka da bismo bili podobni za poslijeizborne koalicije, premda nam to nije ništa pomoglo.”

“Danas uljuđenost očito nije bitna”, ocjenjuje HSP-ovac iz razdoblja kada je ta stranka bila na vrhuncu popularnosti među biračima.

Predsjednik Sabora Jandroković jučer je rekao da je “teret koji Hrvatska nosi zbog zločina iz NDH nešto što moramo osuditi i kao narod odbaciti”.

“Oni koji to ne razumiju, nemaju mjesto u hrvatskoj politici. Neki koji se očito dodvoravaju tom dijelu biračkog tijela otišli su predaleko.”

“Besprizorni Beljak je zloupotrijebio tu situaciju i napravio kavgu. Kao radikalni ljevičar, koji je u koaliciji s Radničkom frontom, odjednom je preuzeo brigu za zastupnika Sačića koji je bio branitelj, što poštujem, ali ono što su jučer činili nije im na čast i mislim da ih je Beljak izmanipulirao”, komentirao je Jandroković.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.