Tomašević u tajnosti formirao stranačku policiju koja nezakonito kontrolira rad komunalnih redara

Autor:

Nacional, Luka Stanzl, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nacional otkriva e-mail pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo Željka Renića koji otkriva da je na razini Grada stvorena suluda radna skupina da namjerno radi komunalne prekršaje ‘s dozvolom’ radi kontrole rada komunalnih redara

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi suradnici iz Gradskog poglavarstva donijeli su sredinom siječnja još jednu kontroverznu odluku zbog koje se s pravom može postaviti pitanje koliko je aktualna zagrebačka administracija sposobna riješiti sve veće probleme komunalnog otpada. Nacional je dobio na uvid e-mail koji je 16. siječnja ove godine poslao pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo Željko Renić, a koji u biti otkriva da je na razini Grada Zagreba ustanovljena svojevrsna stranačka policija platforme Možemo! za kontrolu rada komunalnog redarstva u Zagrebu. Ta skandalozna odluka potpuno je prešućena javnosti, kao što je prešućena i informacija o članovima onoga što u svom e-mailu Željko Renić naziva “radnom skupinom” koja će s razine Grada Zagreba vršiti nadzor nad radom zaposlenika Odjela komunalnog redarstva. Nacionalovi izvori koji su upoznati s tom odlukom tvrde kako je riječ o nezakonitom tijelu čiji će članovi svojim postupcima tjerati zagrebačke komunalne redare na kršenje Odluke o komunalnom redu i Zakona o gospodarenju otpadom. Uz sve to, izvori iz Gradskog poglavarstva Nacionalu su otkrili da su u takozvanoj radnoj skupini mahom članovi i simpatizeri Možemo! kao i niz njihovih vijećnika u vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Prema onome što stoji u e-mailu koji je pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo Željko Renić uputio svojim kolegama u Poglavarstvu, zadaća te javnosti potpuno nepoznate radne skupine bit će umjetno stvaranje prekršaja kako bi se provjerilo koliko dobro zagrebački komunalni redari obavljaju svoj posao. Drugim riječima, članovima radne skupine bit će dozvoljeno činiti komunalne prekršaje radi nadzora nad radom i postupanjem službenika. U svom e-mailu Željko Renić ovako je opisao kako bi to u praksi trebalo izgledati:

“U slučaju uočavanja bilo koje osobe u počinjenu prekršaja postupit ćete na istovjetan način kao i u svakom drugom slučaju uz napomenu kako ćete sukladno zaprimljenoj uputi od strane Grada Zagreba u slučaju gdje se predmetna osoba predstavi tzv. značkom pilot provjere zastati s postupanjem, utvrditi identitet počinitelja te izvijestiti neposredno nadređenog rukovoditelja o utvrđenom činjeničnom stanju poradi provedbe daljnjih mjera i evidentiranja ovakvih pojavnosti u zasebnom izvješću u kojem će biti konstatiran nadzor, a ne počinjeni prekršaj koji je odobren od strane Grada Zagreba u smislu provedbe nadzora.”

Grad Zagreb ima velikih problema s otpadom nakon nesreće na Jakuševcu, a sada bi pod stroži nadzor mogli doći i komunalni redari koje će nadgledati uglavnom članovi stranke Možemo!. FOTO: Luka Stanzl, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Iz navedenog je jasno je da će članovi novoformirane radne skupine imati čak i službene značke koje će pokazati komunalnom redaru koji bi ih inače trebao kazniti. Nacionalovi izvori tvrde da je uvođenje takve kontrole i jednog takvog tijela potpuno nepotrebno, ali i da je postupanje koje se traži od komunalnih redara kao što je to navedeno u e-mailu, direktno kršenje pojedinih gradskih odredbi, ali i Zakona o gospodarenju otpadom. Jedan Nacionalov izvor ovako je prokomentirao cijelu situaciju:

“Zanimljivo je da o toj radnoj skupini ne postoji nijedan podatak na službenim stranicama Grada Zagreba. Interesantno je i da su nalozi koji se spominju u pravilu ‘odobravanje prekršaja s razine Grada Zagreba’. S koje razine? Tko je to odobrio da se namjerno čine prekršaji? Pitanje je i postupa li gradonačelnik Tomašević u ovom slučaju nezakonito jer nije razvidno tko je dao tu uputu ‘s razine Grada Zagreba’ da komunalni redari postupaju protivno Odluci o komunalnom redu i protivno Zakonu o gospodarenju otpadom. Kako itko iz Grada Zagreba, pa i čak i gradonačelnik, može dati nalog da komunalni redar postupa protivno Zakonu? Drugim riječima, tko može dati dopuštenje da komunalni redar ne kazni prekršitelja kad ga uhvati, jer spomenutom Odlukom o komunalnom redu i Zakonom jasno je propisano kako komunalni redar u tim situacijama mora postupati i mora prekršitelja novčano kazniti.”

‘Sukladno zaprimljenoj uputi od strane Grada u slučaju gdje se predmetna osoba predstavi tzv. značkom pilot provjere, komunalni redar će zastati s postupanjem’, stoji u e-mailu Željka Renića

U Odluci o komunalnom redu Grada Zagreba i Zakonu o gospodarenju otpadom jasno se navodi koje kazne komunalni redari moraju propisati u slučaju da nekoga zateknu u prekršaju. Riječ je o kaznama od 600 do 1300 eura prema Odluci o komunalnom otpadu te o kaznama od 20.000 do čak 200.000 nekadašnjih kuna prema Zakonu o gospodarenju otpadom. Isto tako, komunalni redar može naplaćivati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja bez prekršajnog naloga, uz izdavanje potvrde sukladno Zakonu i Odluci o komunalnom redu. Sankcija vezana uz komunalni prekršaj te vrste propisana je u člancima 88. i 113. Odluke o komunalnom redu, a komunalni redari postupaju i sukladno pozitivnim pravnim propisima te izriču propisane sankcije. Komunalni redari inače su neovisno inspekcijsko gradsko tijelo koje je ovlašteno i pozvano izricati sankcije za sve prekršaje iz domene komunalnog reda, no pitanje je koliko će i nakon ove posljednje odluke kojom se uvodi radna skupina za kontrolu njihova rada, oni ostati neovisni. Nacionalov izvor slikovito je opisao potencijalni gubitak neovisnosti komunalnog redarstva, ali i potencijalno kršenje zakona:

“Slikoviti primjer bio bi ovakav: načelnik policije dao bi nekoj fizičkoj osobi ‘značku pilot provjere’ i uputio je da vozi kroz Zagreb brzinom od 200 km/h i prolazi kroz crveno kako bi načelnik provjerio rade li policajci svoj posao. Kad bi policajci zaustavili tu fizičku osobu, onda bi ista pokazala značku i rekla: ‘Dobio sam nalog od načelnika da provjerim radite li vi svoj posao i zato me ne smijete kazniti za prebrzu vožnju i prolazak kroz crveno.’ Ima li načelnik policije takve ovlasti? Tko, na kraju priče, u Zagrebu uopće može dati takve ovlasti i značke pilot provjere?”

Iz Gradskog poglavarstva nisu odgovorili na upit Nacionala te je tako nepoznato što Tomislav Tomašević ima reći o radnoj skupini o kojoj u svom e-mailu (lijevo) govori Željko Renić. Inače, u Zagrebu već postoji Operativni centar za nadzor komunalnih prekršaja (dolje). FOTO: Nacional, Luka Stanzl, Tomislav Miletic/PIXSELL

Nacional je od zagrebačke gradske uprave i gradonačelnika Tomaševića pokušao doznati detalje oko osnivanja radne skupine. Zanimalo nas je tko su članovi, na temelju kojih kriterija su oni birani i radi li se mahom o vijećnicima stranke Možemo! Pitali smo i zašto je radna skupina osnovana te smatraju li u Gradskom poglavarstvu da se osnivanjem takve radne skupine potiče komunalne redare na kršenje zakona. Međutim, iz Tomaševićeve službe za odnose s medijima odlučili su prešutjeti odgovore na sva pitanja, što dodatno pobuđuje sumnju u cijeli proces osnivanja radne skupine kao i proces biranja njenih članova.

Zanimljivo je i da se radna skupina za kontrolu rada komunalnog redarstva osniva u trenutku kada je Grad Zagreb u problemima s gospodarenjem s otpadom, pogotovo nakon nesreće i odrona planine smeća na odlagalištu otpada u Jakuševcu.

‘Zamislite da načelnik policije preda nekoj fizičkoj osobi ‘značku pilot provjere’ i uputi je da vozi brzinom od 200 km/h kako bi provjerio radi li prometna policija svoj posao’, kaže Nacionalov izvor

Istovremeno, Grad Zagreb angažirao je jake snage komunalnih redara te je čak i uspostavio sustav videonadzora s 530 kamera na 170 lokacija u gradu, koje se nadziru iz Operativno-komunikacijskog centra Sektora za komunalno redarstvo u Jagićevoj ulici. Sve sa svrhom otkrivanja i kažnjavanja neodgovornih građana koji nepropisno odlažu otpad. Izdane su tisuće kazni čiji ukupan iznos, prema svemu sudeći, premašuje pola milijuna eura. Samo od prosinca 2022. do rujna prošle godine ispisane su kazne na ukupno 450 tisuća eura zbog nepoštivanja novog modela. Najveći dio kazni, mahom poslovnim korisnicima, izdala je Čistoća, dok su istodobno komunalni redari izdali oko 800 prekršajnih naloga protiv tvrtki, obrtnika i građana. No iako ne bi trebalo biti sporno da se kažnjava one koji se ne pridržavaju reda i nepropisno odlažu otpad, u samoj provedbi sankcioniranja građana redaju se kontroverze. I vrlo je upitno je li dio kazni opravdano izrečen. Naime, Jutarnji list je nedavno pisao da na prekršajnim sudovima u Zagrebu ne prolaze one kazne koje su komunalni redari izdali bez konkretnih dokaza. Uz osporavanje mogućnosti, koju je najavila Gradska uprava i stavljala odgovarajuća upozorenja, da se zbog prekršaja jednog stanara kažnjava sve stanare u zgradi, došlo je i do problema s videonadzorom, jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka utvrdila propuste gradskih službi i zabranila Gradu Zagrebu korištenje snimki videonadzora. Taj problem ubrzo je otklonjen, ali sada se u jednom dijelu pojavio novi, a to je praksa nadležnih prekršajnih sudova koji su počeli – doduše, samo za dio kazni – donositi oslobađajuće presude. To se ne odnosi na one koji su snimljeni ili zatečeni u odlaganju, primjerice, miješanog otpada bez korištenja plavih ZG vrećica ili onih koji su u kontejnere s komunalnim otpadom ubacivali papir i plastiku. No nemali broj kazni komunalni redari izdali su i mahom pravnim osobama čije su račune ili kutije s nazivima njihovih tvrtki i obrta pronašli nepravilno odložene.

Vjerojatno je i zato prije nekoliko tjedana gradonačelnik Tomislav Tomašević govorio o skorim promjenama u sustavu komunalnog redarstva te je tom prilikom najavio nova zapošljavanja. “Osuvremenili smo način prijavljivanja, pojačali videonadzor i uvodimo dronove za kontrolu teritorija. Radit ćemo i na tome da povećamo broj komunalnih redara, situacija sa 70 komunalnih redara na 700.000 ljudi nije održiva, udvostručit ćemo ih. Novi zaposleni komunalni redari morat će imati višu stručnu spremu i nastojat ćemo da ih bude 150”, rekao je Tomašević, ali ni tada nije spomenuo da će se ustanoviti radna skupina koja će te komunalne redare nadzirati i praktički prisiljavati na kršenje zakona.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Denis

prije 2 mjeseca

Komunalni redari su zaposlenici općine. Ne vidim, zašto im se ne bi smio kontrolirati rad od strane poslodavca. Ništa tu nije prozuzakonito, a ako jest, onda zakon ne valja. Jer ja želim kontrolirati rad svojih radnika, inače ništa od rada.