Tomašević: “Svatko ima pravo na prosvjed, ali koje će biti epidemiološke posljedice prosvjeda?”

 

Čelnik platforme “Možemo” Tomislav Tomašević gostovao je u nedjelju u HRT-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u 2’, gdje je komentirao aktualnosti.

Uspoređujući rad u Saboru i Gradskoj skupštini, Tomašević kaže da mu se čini da je život saborskih zastupnika dosta lagodan.”Nisu svi saborski zastupnici jednako aktivni niti poznati, a plaća im je jednaka gradonačelniku Zagreba. Imaju imunitet, a nemaju ni pravnu odgovornost, objasnio je. Parlament je sveden na glasačku mašinu, no sada vidimo i primjere da možda može biti drugačije”, kazao je.

Naglasio je da mu smetaju termini poput ‘uhljeba’ jer pridonose negativnoj selekciji. “Ako stalno govoriš da je državna uprava loša, pridonosiš tomu da svatko tko je sposoban ne želi ondje raditi”, kazao je.

Komentirao je i jučerašnji ‘Festival slobode’ na glavnom zagrebačkom trgu. Tomašević kaže da svatko ima pravo na prosvjed, no takvo nešto ipak smatra nepravednim i neodgovornim prema zdravstvenim radnicima koji daju sve od sebe u koronakrizi. “U Berlinu protiv mjera prosvjeduju krajnja desnica i neonacisti. Vidjeli smo i kod nas tko je bio na prosvjedu – Hasanbegović, Vidović-Krišto… Na kraju, koje će biti epidemiološke posljedice prosvjeda?”, upitao je.

“Lockdown” ne zagovara i pozdravlja početak školske godine. Ipak, uputio je kritike na organizaciju školstva u doba pandemije. Kaže da se o svemu trebalo promišljati puno ranije.

Potom je govorio o Zakonu o obnovi. “Platforma Možemo! zadovoljna je financijskim okvirom Zakona o obnovi, ali nismo zadovoljni institucionalnim okvirom. Podnijeli smo 33 amandmana i o njihovom prihvaćanju ovisit će kako ćemo glasati u petak”, istaknuo je Tomašević.

Komentirajući ministra zdravstva Vilija Beroša, rekao je kako smatra da loše vodi Stožer jer, kaže, “postoje dvostruki standardi” te da se “iz afere sa zamjenicom ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice vidi da bolnice vode stranački ljudi”.

Tomašević će se kandidirati za zagrebačkog gradonačelnika i ne vjeruje da će okupiti samo simpatiziere ljevice, “jer na lokalnim izborima nisu primarne svjetonadzorske teme”. “Bitno mi je da Zagreb uđe u 21. stoljeće kao otvoreniji, dinamičniji, zeleniji i da ima bolju kvalitetu života”, istaknuo je.

“Ako istraživanja pokažu da ne mogu pobijediti, otvoren sam da se na lijevom spektru sastanemo i dogovorimo o kandidatu, barem u 2. krugu. No vjerujem da mogu pobijediti i Bandića i HDZ-ovog kandidata”, zaključio je Tomašević.

Komentiraj