Tomašević: “Postigli smo dogovor!” Evo detalja o novom kolektivnom ugovoru

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je u utorak redovitu konferenciju za medije, na kojoj je komentirao pregovore sa sindikatima.

Gradonačelnik Tomašević otkrio je na konferenciji za medije da je postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru u Holdingu i u ZET-u. “Pregovori su bili dosta intenzivni, no postigli smo dogovor. Dogovorili smo novi kolektivni ugovor za Holding i ZET”, rekao je Tomašević.

Dodao je da bi novi kolektivni ugovor trebao biti potpisan do kraja tjedna i da će vrijediti tri godine. “To nam osigurava socijalni mir i stabilnost. Ovaj veliki paket za radnike Holdinga i ZET-a opravdan je za ove okolnosti”, rekao je Tomašević i naglasio da je problem nedostatak radnika te je zbog toga potrebno povećati materijalna prava radnika kako bi mogli povećati broj operativnih radnika.

“Znate da imamo višak administrativnih, a manjak operativnih djelatnika. Stoga nam je jasno da moramo unaprijediti materijalne uvjete rada jer koliko god da zaposlimo operativnih radnika, toliko ih i ode”, naglasio je.

Tomašević kaže i kako smatra je potpuno opravdano to da radnicima smeta nepravedna sistematizacija koja se nije mijenjala 20 godina te da je ona izvor mnogih nezadovoljstava. “Odlučili smo riješiti  nešto što se 20 godina nije rješavalo ni u Holdingu ni u ZET-u”, rekao je.

Dogovoreno je da osnovica ide 5 posto gore od 1. siječnja, a još 3 posto od 1. srpnja. Dižu se i prava po neoporezivim isplatama, a povećavaju se i stalni dodaci, otkrio je Tomašević.

Kaže kako smatra da je to socijalno pravedno u ovo doba krize. Nove sistematizacije bit će donijete do kraja veljače, najavio je gradonačelnik objašnjavajući da se to prvenstveno odnosi na zahtjeve o koeficijentima.

Poručio je da se sistematizacija treba napraviti i na razini Holdinga za to je osigurano oko 60 milijuna kuna. Bit će prihvaćeni zahtjevi za koeficijentima koji su radnici postavili. Sve će se financirati internim uštedama, korekcijama cijena usluga i iz gradskog proračuna.

“Ne mislimo svakoj komunalnoj usluzi povećati cijenu. Što će točno porasti, kada i kako moramo vidjeti s koalicijskim partnerima”, rekao je Tomašević koji nije htio otkriti više detalja. Sve će se, poručio je, znati uskoro. Trećina iznosa, rekao je, bi trebala stići iz povećanja cijena, ostatak će se financirati iz proračuna i internim uštedama.

Gradonačelnik Zagreba nije htio govoriti o konkretnim brojkama, kaže da to mora ostati tajna do završetka procesa mirenja, a on završava danas u 17 sati.

Kaže tek da su se našli na pola puta. “Ključna stvar je bila da imamo kolektivni ugovor na sljedeće tri godine”, rekao je objašnjavajući da su zbog toga izašli u susret zahtjevima radnika. Poručio je Tomašević da se ne osjeća ucijenjeno te da se ne boji štrajka. “Kolektivni ugovor se u narednih tjedan dana potpisuje novi za sljedeće tri godine”, istaknuo je.

Poručio je da su napravili ‘apsolutno sve’ kako Holding ne bi otišao u stečaj. Tomašević je dodao da je gradska vlast morala podijeliti 700 otkaza i da ne dolazi u obzir da bi sklopili bilo kakav dogovor koji bi utjecao na likvidnost poduzeća.

Istaknuo je da nitko nije dobio sve što je tražio i obje su strane morale pristati na kompromis kojim je postignut socijalni mir naredne tri godine. “Moramo gledati na održivost firme, ali vjerujem da će biti zadovoljni”, rekao je Tomašević o dogovoru.

Tomašević nije dalje htio odgovarati na pitanja. Kazao je i da će o ostalim temama odgovarati naknadno. “To je to, doviđenja”, zaključio je.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]