Tomašević nakon tri mjeseca mandata: ”Znao sam u što se upuštam, znao sam koliko se nagomilalo problema, ali financije su bile gore od očekivanih”

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević osvrnuo se na stanje u Gradu Zagrebu nakon tri mjeseca što je preuzeo vlast.

”Znao sam u što se upuštam, znao sam koliko se nagomilalo problema. Financije su bile gore od očekivanih”, priznao je Tomašević u Dnevniku Nove TV.

Rekao je da će se baviti rebalansom proračuna.

”Vidjet će se neke stavke koje nisu uopće imale uporište u proračunu. Nisu bili realno prikazani, recimo troškovi ZET-a koji su veći od planiranih, neke stavke oko upravljanja imovine koje su bile dvostruko više potrošene od predviđenog. Proračun se planirao nerealno. Bilo je nebitno što piše u proračunu, troškovi su se događali – to nije normalno”, istaknuo je.

Građanski odgoj

”Jasno smo rekli – u nekom manjem broju škola se krene s građanskim odgojem, a u idućim godinama i u većem broju”, rekao je Tomašević. Tomašević je rekao da su isprva gledali koliko je učenika uopće zainteresirano za građanski odgoj.

Problem otpada

Što se problema otpada tiče, Tomašević je kazao da su drobilice samo jedan aspekt. ”Želimo ekološki održiv sustav. Konačno ćemo zatvoriti Jakuševac do kraja mandata”, najavio je. Iako su drobilice raspisane još u Bandićevoj vladavini, Tomašević je rekao da se to nije nikada realiziralo. ”Nije bitno o kojim se privatnim tvrtkama radi”, rekao je Tomašević o CIOS grupaciji.

”Skladištenje u Sesvetama je na 75 dana, sada radimo na najmu drobilica. Odlučili smo se za dvije drobilice. Bilo je pet ponuda i za jednu i drugu. Rok isporuke za kupnju drobilice je nekoliko mjeseci”, pojasnio je Tomašević. ”Dočekalo me prije primopredaje vlasti da je grad ostao bez zbrinjavanja otpada i cijeli natječaj je pao”, rekao je.

U poglavarstvu iz Možemo su dvije osobe. ”Pa nije normalna situacija u kojoj sam se našao”, priznao je Tomašević.

”Suludo je da sam postao kao premijer koji je naslijedio stare ministre”, rekao je Tomašević i rekao da će surađivati s pročelnicima koji se biraju kroz javni natječaj. ”Sljedeći tjedan imamo tri natječaja. Bit će testiranje, ići će na intervju. Pitat ćemo ih za viziju ureda”, najavio je Tomašević.

Obnova nakon potresa

Vlada najavljuje promjenu zakona oko potresa. ”Obnova bi trebala biti puno lakša, kao što bi trebala olakšati kreditne linije. Država bi preko HABOR-a trebala dati kredite. Zakonom se trebaju riješiti legalizacija i vlasnički odnosi”, rekao je Tomašević i rekao da obnova zapravo nije krenula.

Smatra da jedna institucija treba biti glavna za donošenje odluka oko obnove grada nakon potresa.

Komentiraj