Tomašević: “Mi smo 700 otkaza u administraciji Holdinga morali podijeliti da Holding ne ode u bankrot”

Autor:

25.01.2023., Zagreb - Gradonacelnik Grada Zagreba Tomislav Tomasevic sastao se s potpredsjednikom Vlade i ministrom prostornoga uredjenja, graditeljstva i drzavne imovine Brankom Bacicem na temu obnove od potresa privatnih i javnih zgrada u Gradu Zagrebu. Izjave za medije nakon sastanka. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević uz nezadovoljstvo i štrajk radnika Čistoće rekao je: “Mislim da je dobro da su predstavnici radnika konačno bili na razgovoru jer ne možete pregovarati s dvije tisuće radnika, pogotovo ako se ti zahtjevi mijenjaju iz dana u dan. Dogovor je da će se 5 od 11 zahtjeva odmah prihvatiti, čim se krene s odvozom, dok će se o ostalima pregovarati”, izjavio je na HTV-u.

Je li ovaj prosvjed tek zatišje pred buru? U tijeku je proces mirenja, a sindikalist Kleinberger upozorio je kako “gori” u većini podružnica Holdinga te da je moguć generalni štrajk.

“U tome jest problem. Ovo je nezakoniti štrajk, u tome se slažu svi stručnjaci i sindikati. Ono što je nama problematično jest do da smo za razliku od prošle vlasti poštivali kolektivni ugovor u cijelosti, niti jedan dan plaća nije zakasnila, ni bilo koja druga naknada za skoro 8000 radnika Holdinga. To je jako bitno istaknuti. Prošla vlast nije poštivali kolektivni ugovor, a nije bilo štrajka. Zašto? To morate pitati radnike i sindikate”, rekao je Tomašević.

Naglasio je kako je jednostranom odlukom Uprave za 13 posto povećana plaća radnicima koji imaju najniže plaće.

“Sindikati su tražili linearano povećanje plaća svima u jednakom postotku. Ovo je sad ključna situacija, ne radi se samo o Čistoći. Ako možete imati nezakoniti štrajk, ja ne znam da se ikada to u Hrvatskoj dogodilo – nenajavljeni štrajk koji ide unedogled unatoč tome što se poštuje kolektivni ugovor i što su jednostrano povećane plaće”, rekao je Tomašević.

Građane je zamolio za strpljenje te istaknuo kako vjeruje da će se stvar brzo riješiti. Tomašević je rekao kako se ovdje ne radi o dječjoj igri te da svi trebaju biti razumni.

“Mi ćemo sve brojke staviti na stol. Razgovarat ćemo koji su troškovi rada. Holding u srpnju mora platiti stare dugove za obveznicu koju je bivši gradonačelnik potrošio od 2,3 milijarde kuna koje odjednom stižu na naplatu. Mi ne možemo vratiti taj dug bez izdavanja obveznica u istom tom iznosu, znači samo odgodom plaćanja tog duga, ako se troškovi Holdinga ne stave pod kontrolu. Ovi zahtjevi na razini Čistoće su nešto manje od 80 milijuna kuna, kada bi se preslikali na cijeli Holding onda su na 140 milijuna kuna više godišnje nego smo planirali”, rekao je Tomašević dodajući da taj novac nemaju.

Istaknuo je kako to ugrožava opstojnost Holdinga koji je bio na rubu bankrota kad je preuzeo vlast.

“Ako Holding ide u stečaj, onda Grad više ne upravlja Holdingom kao vlasnik, nego stečajni upravitelj. To nije prijetnja. Ja sam bio taj koji se s radnicima borio protiv privatizacije 2013. kada je bivši gradonačelnik to htio napraviti. Vjerujem da ni radnici to ne žele jer znaju, ako dođe do privatizacije, da će se pogoršati uvjeti rada”.

Napomenuo je kako je prethodna vlast upošljavala agencijske radnike koji nisu imali nikakva prava.

“Mi smo im dali ugovore o radu jer zaslužuju. Mi smo uprava koja želi unaprjeđivati radnička prava i to cijelo vrijeme radimo, zato mislim da nema razloga za štrajk”, poručio je.

Na pitanje je li Uprava trebala reagirati pametnije, Tomašević je kazao kako iz sadašnje perspektive očito da je sankcija bila preteška.

“S druge strane imate građane koji su frustrirani jer odvajaju i onda vide radnike koji stavljaju otpad u jedan kamion. Naravno da to potkopava sistem. I ostali radnici Čistoće su rekli da su ta trojica radnika pogriješili, ali da je sankcija bila preteška. Mogu razumjeti da su se ostali solidarizirali s tim radnicima. Ne možemo imati situaciju da je jedan dan jedan zahtjev, drugi 11 zahtjeva, je li treći dan 22 zahtjeva? Sindikat kaže da ne organizira štrajk, a onda pregovara s nama. Poanta je predstavlja li sindikat te radnike ili ne?, kazao je gradonačelnik.

Na pitanje trebaju li građani strahovati od poskupljenja, Tomašević je rekao kako je za neke odvoz otpada pojeftinio.

“Kako Holding ili Čistoća može doći do prihoda? Grad Zagreb ne može subvencionirati Čistoću iz proračuna. Moramo naći balans između onoga što građani mogu platiti i onoga što radnici zaslužuju. Ja bi im dao triput veću plaću da mogu. Mi smo 700 otkaza u administraciji Holdinga morali podijeliti da Holding ne ode u bankrot”, rekao je.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.