Tomašević: “Gubitci Plinare su veliki, ne smiju se preliti na Holding. Čekamo pakete koje najavljuju”

Autor:

01.02.2022., Centra za zdravlje mladih, Zagreb - Gradonacelnik Grada Zagreba Tomislav Tomasevic, sa suradnicima, predstavio je web aplikaciju Grada Zagreba Mentalno zdravlje. Rijec je o vaznom projektu koji ce sluziti kao sredisnje mjesto informiranja gradjana o mentalnom zdravlju s obzirom na to da ce ovim web portalom na jednom mjestu biti objedinjeni svi projekti Grada Zagreba i gradskih zdravstvenih ustanova u podrucju zastite mentalnog zdravlja, koji ce na ovaj nacin postati vidljiviji i dostupniji za sire skupine gradjana. Na portalu su ujedno objedinjene strucne informacije koje ce svim skupinama gradjana koje trebaju podrsku i pomoc osigurati jednaku dostupnost sluzbi za mentalno zdravlje i njihovih programa. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a. Komentrao je situaciju s cijenama plina koja je proteklih dana eskalirala.

“Došlo je do toga poskupljenja, vezano uz poslovne korisnike, građani to direktno nisu osjetili. Jesu na ostalim poskupljenjima, no kako znate, grad Zagreb nema poluge za porezne politike ili politiku cijena, to ima država. Očekujemo od države pakete koji se najavljuju, kojima će se apsorbirati rast cijena energeneta te će se onda to preliti u opću inflaciju. S time se bore i sve druge članice EU-a”, pojašnjava na početku gostovanja zagrebački gradonačelnik.

Tomašević: “Poslovni korisnici obaviješteni o povećanju cijene plina”

Govoreći o situaciji u Gradskoj plinari Zagreb, u odjelu Opskrba, te je li se zakasnilo sa smjenama, kaže da ne.

“Njihovi propusti se još utvrđuju, interna kontrola će utvrditi sve vrste odgovornosti za bivšu upravu Gradske plinare, ako je bilo nesavjesnog poslovanja, to je još bilo u proljeće kada je s većinom poslovnih subjekata kao kupaca su napravljeni ugovori po fiksnoj cijeni, a s dobavljačima su u lipnju napravljeni ugovori po varijabilnoj cijeni, tako je došlo do te razlike. Cijene su u kolovozu i rujnu eksplodirale, na globalnom tržištu”, kaže.

Na pitanje je li “najelegantnije rješenje” da HEP preuzme GPZ Opskrbu odgovara:

“Ministar Tomislav Ćorić je to spomenuo, ako će se o tome razgovarati onda se treba pogledati cjelokupna tržišna vrijednost poduzeća, sa svim potencijalima, sa svim gubitcima. Ima različitih opcija. Gubitci su veliki, Plinara je dobar dio apsorbirala, u po no ovako se dalje ne mogu gomilati gubitci. Kada bi se to prelilo na Holding, onda to dolazi u pitanje. To se ne smije dogoditi.

Što se tiče poduzetnika koji su došli u situaciju plaćati velike račune za plin, Tomašević kaže da su svi poslovni korisnici informirani još u studenom da se mogu prebaciti na druge opskrbljivače, da su neki ostali i prihvatili nove cijene, dok neki nisu.

“Neki su najavili tužbe, a za sada ih još nema. Da je situacija dobra – nije. Ona je djelomično rezultat individualne odgovornosti bivše uprave, ali i globalnih okolnosti. U cijeloj EU opskrbljivači odlaze u stečaj i bankrot”, kazao je.

Vjerojatno slijedi i poskupljenje komunalnih usluga. Vrećice koje će prodavati ZG Holding bit će značajno skuplje, a postavlja se i pitanje na koji će se naći kontrolirati oni koji će na nelegalan način odlagati otpad.

“Ovo je model za koji smatramo da je najpravedniji, indvidiualizira odgovornost za količinu odloženog mješanog otpada. Problem je u višestambenim zgradama, kojih je najviše u Zagrebu, mi od 400 tisuća korisnika, 3/4 imamo u višestambenim zgradama. Odlučili smo se na model koji imaju neki austrijski, belgijski i švicarski model, a radi se i tome da cijena usluge ne bi otišla u nebo. Fiksni se dio cijene plaća sada manja od prosječne cijene kućanstva koje plaćaju za odvoz otpada. Na tu bi fiksnu cijenu građani kupovali vrećice, 4kn za 20l ili 8kn za vrećicu od 40l. Oni kroz cijenu vrećice plaćaju samu uslugu. Moći će odlagati miješani otpad samo u tim vrećicama”, zaključuje.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.