Todorić: “Sve im se srušilo kao kula od karata. Od prvog trenutka sam govorio da ću pobijediti”

Autor:

04.04.2023.,Zagreb - Bivsi vlasnik Agrokora Ivica Todoric odrzao je konferenciju za novinare. Teme koje je najavio su uloga izvanredne uprave Agrokora u kreiranju insolventnosti grupe Agrokor te financijsko- poslovno stanje Fortenove u odnosu na Agrokor. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Visoki kazneni sud potvrdio je odluku optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je krajem ožujka odlučilo da je financijsko vještačenje Ismeta Kamala, na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju “veliki Agrokor” nezakonit dokaz

Visoki kazneni sud je ključno vještačenje protiv Ivice Todorića proglasio nezakonitim. Riječ je o knjigovodstveno-financijskom vještačenju KPMG-a Poljska koje predstavlja ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i ostalih osumnjičenih.

Vještačenje je plaćeno čak 1.3 milijuna eura, što ga čini najskupljim u hrvatskoj povijesti, a sada je definitivno proglašeno nezakonitim.

Ivica Todorić se obratio javnosti nakon što je pao slučaj Agrokor.

“Da ne ponavljam neke stvari, s vama družim već puno godina. Znate što sam govorio, znate moje dokaze, sve što sam iznosio i nažalost sve se pokazalo istinom. Nažalost ne za mene, nego za one koji su pokrenuli ovaj politički, zločinački proces”, rekao je Ivica Todorić na početku.

“To im se danas ruši kao kula od karata, ali izgleda da nitko nije bio svjestan kolika se šteta radi. Nevjerojatno mi je da jedna država s velikim mogućnostima, stranim odvjetnicima, da nisu shvatili u koju se avanturu upuštaju. Od prvog trenutka sam govorio da ću pobijediti.

Nisam neozbiljan niti sam pravnika, razgovarao sam s desecima svjetskih pravnih agencija. Ne vjeruju da nešto tako dobro imam. Plenković je u dlaku znao što imam. Ja sto posto dobivam kakve dokumente imam. A ono što zna, a zna i država, čovjeku se zamuti u glavi koji su to iznosi. Strah me što će se dogoditi nakon svega. Nakon toliko godina ovo je sramota da ne može biti veća. Županijska tužiteljica potpiše ugovor s nekim tko nije vještak.

U ovoj zgradi mi se najavila potpredsjednica Vlade, sjedne preko puta mene i kaže da ću potpisati bez naknade predaju firme i makni se iz firme. Sledio sam se. Takva ucjena, na takav način. Prvo sam znao da to nije ona nego Plenković. I zato šest godina govorim Plenković. Zločin su napravili. Došli su u moju firmu i ucijenili me. Odbio sam to.

Po zahtjevu Plenkovića trebao sam Rusima predati privatnu firmu, to sam odbio. Napisali su onda zakon za sebe, banda je preuzela kompaniju, svi znate kako, da bi danas bila uništena kompanija, a da bi država dobila enormne zahtjeve za odštetu. Nisam znao koliko to vrijedi, koliku odštetu mogu dobiti. Ali ako sam imao samo milijardu vrijednost kompanije, a to je više, kamata za sedam godina je možda milijardu i pol. Da je pravna država, netko bi politički, a i kazneno odgovarao.

Napravili su ogromnu štetu mojoj obitelji, suradnicima, dobavljačima…”

Na pitanje što ako DORH odluči nastaviti bez vještačenja, rekao je: “Bez vještačenja moraju dati novu optužnicu. Optužili su me da sam moju firmu oštetio, a oni su ukrali milijardu i to u INA-i i nitko im ništa. Ne bojim se nastavka procesa, to je sve mrtvo. Plenkovića ne interesira istina, nego politička moć da se s interesima ne može van. No, ne može dobiti sljedeće izbore, a teško da će ih dočekati. Ovo je moja pobjeda nad pobjedama.”

“Što god počeli, to je sljedećih šest godina”, rekao je o eventualnom ponovnom vještačenju: “Da malo žele državi dobro, ispričali bi se i dali ostavke. To je jedini put da se Hrvatska počne mijenjati.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.