‘To što si žena ne znači da si dobra osoba ili da si uvijek žrtva’

Autor:

Marie Rouge

Francuska hit serija „Sve je u redu“ počinje se prikazivati u Hrvatskoj 28. veljače na streaming platformi Disney+. U ekskluzivnom intervjuu za Nacional autorica serije Camille de Castelnau govori kako je teška bolest njene nećake bila inspiracija, kako se njena obitelj ponašala u tim trenucima, te kako je uspjela okupiti vrhunsku francusku glumačku ekipu

Camille de Castelnau (44) godinama je radila kao jedna od scenaristica na brojnim francuskim serijama, među kojima je najpoznatija bila „Le Bureau des Légendes“, koja je trajala pet sezona. Tada joj je Eric Rochant, autor te serije, predložio da napiše scenarij za svoju seriju. Ona se odlučila na priču iz vlastitog života, kada je njena nećaka oboljela od leukemije, a kroz tu situaciju prikazuju se odnosi u cijeloj obitelji. Serija „Sve je u redu“ (Tout va Bien) u Hrvatskoj, kao i u većem dijelu svijeta, počet će se prikazivati 28. veljače na streaming platformi Disney+.

Sara Giraudeau glumi Marion, majku oboljelog djeteta, Virginie Efira je njena sestra Claire, Aliocha Schneider je njihov brat Vincent, njihovu majku Anne glumi Nicole Garcia, dok Angèle Roméo glumi oboljelu djevojčicu Rose. Ovo je samo dio glumačke postave serije koja se bavi brojnim ženskim pitanjima o čemu smo, ekskluzivno za Nacional, razgovarali u Parizu s Camille de Castelnau.

NACIONAL: Kako ste se odlučili na stvaranje tzv. „feel good“ TV serije koja se temelji na tužnoj situaciji iz vašeg obiteljskog života?

To nije bio moj plan, kada sam počela razmišljati o ovoj seriji, rekla sam da želim biti realistična. Za mene realistična serija ne mora biti ni samo tragedija ni samo komedija. Život nikada nije tragedija u kojoj nema ničeg zabavnog. Čak i prilikom pogreba postoje neki duhoviti elementi. Isto tako, nisam željela da ova serija bude melodrama jer u životu ne postoji čista melodrama. Zato sam željela biti realna, prvenstveno emotivno realna, a ideja serije temeljena je na mom iskustvu i iskustvu moje obitelji. Čak i u najmračnijim trenucima postoje smiješni detalji. Primjerice, dok je moja nećaka ležala teško bolesna u bolnici, daleka rođaka dobila je pogrešnu informaciju kako je moja nećaka preminula. Uslijed toga poslala je poruku mojoj sestri izražavajući saučešće. Sestra i ja počele smo se smijati te smo na pristojan način pokušali joj objasniti da je dijete još uvijek živo. Bio je to grozan trenutak, ali i smiješan. I zato mislim da ne bih nikada mogla napisati scenarij za melodramu, nagledala sam ih se, mislim da je to dosadno. Nisam dobra u pisanju melodrama. Iako neke melodrame volim, poput filma „Titanic“.

‘Sretna majka je ona kojoj nisu samo djeca smisao života. Da, naravno da su djeca iznimno važna, ali za tu djecu nije dobro kada je njihova majka fokusirana samo na njih’

NACIONAL: Koliko vam je bilo teško pitati sestru za dopuštenje da tešku obiteljsku priču pretvorite u TV seriju?

Zapravo je bilo vrlo lako. Sve je počelo tako što sam surađivala s producentom Ericom Rochantom koji mi je rekao kako bi želio producirati moj TV seriju. Ja sam na to rekla „Koju seriju? Nemam nikakvu ideju za TV seriju“. On mi je tada kazao „Uzmi dva mjeseca, razmišljaj i ako ti neka ideja padne na pamet, snimat ćemo seriju“. Razmišljala sam, vratila sam mu se nakon dva mjeseca i rekla mu da mi je žao, ali da imam samo jednu ideju, a to je priča o mojoj nećakinji. Dodala sam da bi to bila fikcija jer bih promijenila puno elemenata iz priče, a njegova reakcija bila je „Odlično, napravimo to“. Nisam bila sigurna da je to moguće, ipak je to depresivna priča, ali on je i dalje bio uvjeren da je to dobra priča za TV seriju. Nakon toga morala sam pitati sestru i nećakinju za dopuštenje i pritom mislila kako ništa ne mogu izgubiti jer nisam ni počela stvarati priču. Međutim, njih dvije su vrlo entuzijastično prihvatile moj prijedlog, što je za mene bilo ohrabrujuće. Moja sestra pročitala je kompletan scenarij, prisustvovala je snimanju, čak je dobila i malu ulogu, ona u jednoj epizodi glumi voditeljicu spa centra u Guadalupi. Ona je plavuša koja u jednoj sceni kaže liku kojeg glumi Virginie Efira da je na telefonu zove njena kći. Želim reći da je u potpunosti bila involvirana u proces snimanja serije. S druge strane, moji roditelji su poludjeli kada su čuli da se snima ova serija, kao i moj brat. Njima sam prošlog ljeta prikazala cijelu seriju, prije francuske premijere koja je bila u studenome. Objasnila sam im da je serija većim dijelom fikcija u kojoj ja ponajviše govorim o samoj sebi. Zapravo, u svakom od glavnih likova u seriji nalazi se dio mene. I njima je to u konačnici bilo u redu.

NACIONAL: Bili biste u skladu s trendovima da ste prikazali sve te ženske likove kao snažne osobe. Međutim, vi se niste odlučili na to, prikazali ste ih kao osobe s pozitivnim i negativnim stranama. Jesu li vam producenti sugerirali da bi bilo dobro prikazati žene kao snažna bića?

Snažne žene su uvijek u pravu. A meni se to ne sviđa. Mislim da su žene mnogo kompleksnije. To što si žena ne znači da si dobra osoba ili da si uvijek žrtva. Ljudska bića su komplicirana. Producenti mi nisu ništa sugerirali. Primjerice, u sedmoj epizodi serije postoji scena u kojoj Virginie Efira razgovara s medicinskom sestrom i pita je „Što će se dogoditi?“, a onda joj odgovara “Samo će zatvoriti oči“. Bilo me je strah poslati scenarij te epizode u kompaniju Disney, mislila sam da će reći da je to preteška scena, iako se doista dogodila u stvarnom životu. Moja koscenaristica mi je rekla da moram uvrstiti tu scenu. Ljudi iz kompanije Disney bili su vrlo entuzijastični oko te scene, poštovali su moju želju i podržali me. Kada sam pogledala cijelu epizodu, bila sam impresionirana.

NACIONAL: Kako je došlo do toga da kompanija Disney otkupi vašu seriju i prikaže je na svojoj streaming platformi Disney+?

Prije nego što su otkupili seriju, tražili su da im pošaljem scenarij pilot epizode. Pročitali su je i, iako ta prva epizoda nije teška kao sedma epizoda, znali su što kupuju. Nisu mi govorili što trebam raditi, trebam li ići s pričom u ovom ili onom smjeru. To je dobro jer sam ja već umorna od takvih situacija.

Glumci Aliocha Schneider i Virginie Efira kao brat i sestra u seriji ‘Sve je u redu’. FOTO: Disney+

NACIONAL: Znači li to da ste, s njihove strane, imali odriješene ruke?

Zapravo, ukazali su mi na neke stvari i bili su u pravu. Rekli su mi da se pilot epizoda bavi samo ženama, govori samo o ženskim likovima, dok su muški likovi krajnje sporedni. Onda sam napisala novu verziju u koju sam ubacila još dvojicu muških likova koji su imali značajne uloge, nisu to bili neki statisti.

NACIONAL: Majka teško bolesnog djeteta pronalazi ljubavnika i odlazi na odmor u Meksiko sa svojom sestrom. Ne želim reći da je zbog toga loša majka, ali želi li ona tako na nekoliko sati ili nekoliko dana zaboraviti svoje probleme?

Znate kako glase upute kada ste u avionu i tijekom leta dođe do manjka kisika? Prvo stavite masku s kisikom na svoje lice, a onda na lice djeteta. Naime, ako vi ne dišete, nećete moći pomoći svom djetetu. Za mene, to je slučaj s Marion. Ona treba malo vremena i mjesta za sebe, mjesto na kojem se čini da u njenom životu nema problema. Ona zna da problemi postoje, ali treba mjesto gdje se čini da ne postoje. Ako ne dođe do tog mjesta, poludjet će. Ona nije luda, nije psihotična, i mislim da je upravo zbog toga dobra majka, koliko god vam to čudno zvučalo. Moja sestra ima dvije kćeri. Znate, godinu dana je provela u bolnici zbog čega je rijetko viđala drugu, zdravu kći. Psihološki, to je teška situacija, nema jedno dijete već dvoje. Zato smo ona i ja u tim teškim trenucima otišle na tjedan dana na Mauricijus. Razumijem da je ona u tim trenucima osjećala krivicu i da je cjelokupna situacija bila teška. Zašto Mauricijus, zašto Guadalupa? Zato što je sunčano i zato što jedeš u restoranima, što je sasvim suprotno od situacije kada provodiš dane u bolnici koja je hladna i siva te se hraniš u bolničkom restoranu. I zato moraš otići negdje gdje je potpuno drugačije od bolnice. A tropske zemlje nude raj.

NACIONAL: Spominjemo dobre i loše majke. Postoji li definicija dobre majke?

Mislim da je dobra majka ona koja je sretna majka. Jedan novinar mi je rekao da ova serija prikazuje što znači biti majka. U ovoj seriji Nicole Garcia glumi majku, Sara Giraudeau glumi majku, Virginie Efira ne glumi majku već pomajku, majku tog djeteta glumi Sandra Choquet. Ona glumi drugačiju majku, nesretnu majku. Sretna majka je ona kojoj nisu samo djeca smisao života. Da, naravno da su djeca iznimno važna, ali za tu djecu nije dobro kada je njihova majka fokusirana samo na njih.

NACIONAL: Što je vaša sestra, koja je bila konzultant na ovoj seriji, rekla o tome kako treba prikazati ženu koja je majka?

Gledajte, viđala sam svoju sestru svakog dana tijekom dvije godine, ali ona je prolazila kroz nešto što ja ne bih nikada mogla objasniti. I zato je za mene bilo teško stvoriti i prikazati scenu u kojoj joj liječnik govori da će joj kći umrijeti. Moja sestra se tada neprestano pitala „Kako joj mogu pomoći?“. U jednom trenutku ona je zaključila, tako mi je rekla, da joj ne može pomoći. Otišla je do svoje kćeri i rekla joj da ona najbolje zna što joj je činiti i neka radi ono što želi. Mislim da to čini dobru majku, to je majka koja vjeruje u svoje dijete i koja je dovoljno snažna da joj kaže – ti najbolje znaš što je dobro za tebe. A ja ću biti tu kraj tebe. Mislim da je to tako lijepo, istovremeno i univerzalno. Time, tim iskustvom, sestra mi je pomogla. Nemoguće je tako nešto izmisliti.

NACIONAL: Koliko je bio važan trenutak u kojem je Virginia Efira prihvatila glavnu ulogu u ovoj seriji? Ona je jedna od najvećih francuskih zvijezda, jeste li nakon toga lakše došli do ostalih glumaca?

Mislim da ste u pravu, vjerojatno nam je to olakšalo angažman drugih glumaca. Njen dolazak privukao je pažnju drugih glumaca ovoj seriji. Gledajte, tema serije je teška, ponekad se ljudi boje te teme. Puno ljudi mi je reklo „Gledala sam seriju, iako nisam htjela, jer sam se prestrašila. Na kraju sam je gledala i svidjela mi se“. No bilo je i onih koji je nisu željeli gledati. Znala sam da će se to dogoditi i zato sam trebala glumicu koja će unijeti balans u seriju. Virginie Efira je vesela i pozitivna, osim toga može izabrati bilo koju ulogu. Ako je odabrala ovu seriju, to je značilo da je taj projekt zanimljiv. Možda čudno zvuči, ali njenim dolaskom ovaj je projekt postao seksi za ostale glumce.

NACIONAL: Je li vam to omogućilo da dobijete one glumce koje ste željeli za ovu seriju?

Naravno, jer ako je samo jedan glumac pogrešno odabran za neku ulogu, to se negativno odražava na cijelu seriju. Posebno se to odnosi na odabir djece. Uvijek kažem kako je odabir djece u francuskim serijama vrlo loš jer nema vremena da se oni pripreme za glumu. U ovoj seriji Angèle Roméo glumi Rose. To je važna uloga jer ako glavna dječja uloga nije dobra, onda propada cijela serija. Nitko neće vjerovati u nju, nitko neće biti uz nju. Zato sam se obratila Xavieru Legrandu koji je režirao dvije epizode serije i koji je imao iskustva jer je režirao film „Julien u sredini“, u kojem je glumio sjajni 10-godišnji klinac. Zato sam rekla Xavieru da mi dođe pomoći u odabiru uloga djece. Zajedno smo ih birali i jako sam zadovoljna.

‘Virginie Efira može izabrati bilo koju ulogu. Ako je odabrala ovu seriju, to je značilo da je taj projekt zanimljiv. Možda čudno zvuči, ali njenim dolaskom ovaj je projekt postao seksi’

NACIONAL: Serija je vrlo hvaljena, prikazuje se na streaming platformi Disney+. S obzirom na to da je ovo vaš prvi autorski projekt, jeste li se bojali neuspjeha ili vam je samopouzdanje bilo tako visoko da ste znali da će serija biti uspješna?

Znala sam da radim seriju koju sam željela napraviti, ali nisam znala hoće li biti dobra, hoće li se dopasti publici. Kada govorimo o samopouzdanju, vjerovala sam u ljude koji su mi se pridružili u radu na ovoj seriji. To se dogodilo kada su Virginie Efira i Nicole Garcia prihvatile uloge, zatim Sara Giraudeau i snimatelj Julien Poupard koji je vrlo slavan u Francuskoj, te Xavier Legrand. Legrand, kao i Virginie Efira, može birati projekte, a odmah je rekao da želi raditi na ovoj seriji jer mu se sviđa scenarij. Svi su mi oni vjerovali, svima se dopao scenarij i to mi je dalo samopouzdanje. I ono što je važno, atmosfera na snimanju je bila dobra, nije bilo stresa.

NACIONAL: Vi ste autorica scenarija jedne epizode poznate serije „Call My Agent“. Ako ostavimo po strani poznate glumce i slavne osobe u toj seriji koja se prikazuje na Netflixu, zbog čega se dopala publici diljem svijeta?

Pored dobrog scenarija i dobrog glumačkog odabira, temelj svega je činjenica da su likovi iz serije stvarni. Serija je jako dobro napisana, dobro je odigrana, a tu je i doza glamura koja je pripomogla popularnosti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.