‘TO NISU NAVIJAČI!’ Je li reakcija splitske policije trebala biti žešća?

Autor:

03.04.2024., stadion Poljud, Split - SuperSport Hrvatski nogometni kup, polufinale, HNK Hajduk - GNK Dinamo. Nakon zavrsetka  utakmice upadom Torcide na teren nastali su neredi i sukob s policijom koja je kasnije ispraznila cijeli stadion. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivo Cagalj/PIXSELL

U neredima nakon nogometnog derbija u srijedu između Hajduka i Dinama na splitskom Poljudu privedene ukupno 54 osobe, ozlijeđena su tri policajca.

Podsjetimo, navijački neredi na ulicama Splita počeli su nakon završetka utakmice kada su gorjeli metalni kontejneri i kante duž Zrinsko Frankopanske ulice, na parkingu i nešto niže kod Starog placa. Pet je kontejnera u potpunosti izgorjelo, a nešto poslije 23 sata je gorjela i roleta stana u Karamanovoj ulici. Plastični i metalni kontejneri gorjeli su i u Teslinoj, Ličkoj, Karamanovoj i Rendićevoj ulici te Ulici Hrvatske mornarice.

Nacional.hr upitao je za komentar bivšeg ministra MUP-a, SDP-ova Ranka Ostojića koji je jasno poručio da huligani nisu navijači.

Huligani nisu navijači! Problem je što se njih ne odriču ni klubovi, ni sponzori, a nažalost ni oni koji bi prvi trebali – udruge navijača! Huliganske ispade ne može riješiti samo policija bez obzira koliko sile primjeni, ako se stvara atmosfera podrške i pravdanja nasilja!“, navodi.

S tvrdnjom da huligani nisu navijači, sudeći po objavi na X-u, slaže se i Dalija Orešković. “Huligani nisu navijači. Politika koja nije u stanju riješiti nasilje na stadionima i izvan njega, niti za obračun s korupcijom neće imati snage”, poručila je.

A na pitanje je li policija bila preblaga prema “navijačima”, Gordan Bosanac iz Možemo! ističe da je to staro pitanje odnosa prema navijačima.

“Na početku želim osuditi nasilje koje se desilo jučer na derbiju. Ne bih polazio od tog je li policija preblaga ili prestroga, jer po meni ključan je problem zašto godinama izostaju mjere prevencije vezane za  pitanje nošenja s nasiljem na stadionima. Kada  dođe situacija nasilja na stadionu, već je kasno. Više nasilja od strane policije neće zaustaviti nasilje navijača, već je sve pitanje prevencije, odnosno moramo odgovoriti na pitanja zašto se nasilnicima dopušta ponovni povratak na stadion, rade li klubovi sa svojim navijačima i bore li se aktivno protiv nasilja…”, govori Bosanac za nacional.hr.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ponavlja da niz preventivnih mjera vidi kao odgovor na nasilje.

“Kazna su već dovoljno stroge, ali  bi se zakoni trebali bolje provoditi. Ključno je uvesti preventivne programe. I to moraju primarno raditi klubovi sa svojim navijačima. Uložiti resurse u tu vrstu aktivnosti. Klubovi moraju imati zdrave odnose sa svojim navijačima i u klubovima moraju postoje ljudi koji s navijačima mogu iskreno  razgovarati i njegovati kulturu nenasilnog navijanja”, dodaje.

Odgovor nasiljem na nasilje samo će privremeno “začepiti” problem, ističe, ali dugoročno će se to – nažalost – ponoviti.

Nacional.hr kontaktirao je i Ninu Raspudića (Most), koji je kratko komentirao da je vidio što se dogodilo, ali da nije upoznat s detaljima, izbjegavši tako odgovor. Komentar smo zatražili i od Mostova kandidata za premijera Nikole Grmoje, no do zaključenja teksta, odgovor nismo dobili.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak, koji je bio na utakmici, na svojoj je društvenoj mreži osudio nerede i uništavanje imovine, poručivši da nema opravdanja za nasilje. “Nema opravdanja za nasilje te strogo osuđujem nerede i uništavanje imovine koji su se zbili na stadionu i oko njega nakon utakmice. Žao mi je zbog ovakvih nemilih scena i nadam se da ih nikad više nećemo gledati u našem gradu”, poručio je Puljak.

‘Da je MUP bio odgovorniji…’

Predsjednik Zoran Milanović pak za sve optužuje Andreja Plenkovića.

“Nogometni stadioni, kao i sva sportska borilišta, moraju biti slobodni od nasilja i nereda, sigurni za sve ljude koji dolaze navijati, bodriti i slaviti pobjede. Hrvatska policija, uvjeren sam, ima sposobnost, iskustvo i ljude koji to mogu osigurati, što je i dokazala puno puta do sada pravovremenim i profesionalnim postupanjima. Jučerašnje nasilje i neredi u Splitu nakon utakmice, i to najvećim dijelom ispred i oko stadiona, sigurno su se mogli izbjeći ili barem svesti na minimum da je politički vrh Ministarstva unutarnjih poslova bio odgovorniji prema hrvatskim građanima i spremniji za djelovanje prema nasilnicima. Hrvatska policija u ovakvim situacijama može uspješno obavljati svoj težak posao samo uz odgovorno i promišljeno vođenje s vrha MUP-a. A to nije moguće sve dok je Davor Božinović posvećen isključivo politikantstvu i kampanji, umjesto svom poslu. Huliganizmom i nasiljem na sportskim terenima ne može se baviti samo hrvatska policija, to je posao i odgovornost Vlade i Andreja Plenkovića. Hrvatski navijači i građani žrtve su nebrige i nesposobnosti aktualne Plenkovićeve vlasti koja nije ni pokušala trajno riješiti problem nasilja na stadionima, već je uvijek sav teret padao na leđa hrvatske policije”, navodi Milanović.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Plenković mu nije ostao dužan. “Onaj tko krši Ustav i zakone svojim primitivizmom, prostaklukom, divljaštvom, nepoštivanjem institucija je zadnji koji može bilo što komentirati. Policija je reagirala, prevenirala je veću eskalaciju tih nereda na Poljudu, ministar je reagirao, ja sam reagirao, čak i Hajduk. Mi smo uvijek oni koji osuđuju svaku vrstu nasilja”, poručio je predsjednik HDZ-a.

”Niti jedan iskreni ljubitelj sporta nikako ne može biti zadovoljan s onim što se sinoć dogodilo. Dapače, ne smije biti razumijevanja za nasilje i vandalizam. Zbog nekolicine ljudi, svi ostali sudionici utakmice, igrači, sportski djelatnici, ali i navijači pretrpjeli su strah i ugrozu, ali to se neće dozvoliti”, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

O tome hoće li se zakon o navijačima biti stroži u budućnosti pitali smo Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo unutarnjih poslova.

Ministarstvo turizma i sporta za nacional.hr: ‘Najstrože osuđujemo bilo kakav oblik nasilja…’

“Ministarstvo turizma i sporta najstrože osuđuje bilo kakav oblik nasilja tijekom, prije i nakon sportskih natjecanja kao i sve oblike nasilja bilo gdje, a posebno u sportu koji nas uči društvenim vrijednostima poput poštivanja protivnika, toleranciji, razumijevanju, zajedništvu, odgovornosti i slično”, rekli su iz MINTS-a za nacional.hr.

Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima je u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, dodaju.

“Ovim putem apeliramo na sve dionike u sustavu sporta da svojim aktivnostima utječu na smanjenje svih tenzija te da zajedničkim snagama sport i sportska natjecanja učinimo mjestom nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja”, zaključuju.

ČEKA SE KONAČNA ODLUKA… Stadion Poljud suspendiran do daljnjeg!

‘Napad bez ikakvog razloga…’

Sindikat policije Hrvatske, također, žestoko je osudio navijačko divljanje. “Napad se dogodio bez ikakvog razloga, osim ako je nezadovoljstvo prikazanim na terenu u glavama tih huligana valjani razlog za višesatne napade na policijske službenike, mirne građane, nogometaše te za masovno uništavanje javne imovine.

Ozlijeđenim kolegama, a pogotovo onima s teškim i opasnim ozljedama, želimo brz oporavak i poručujemo da ćemo se ustrajno zalagati da se krivci najoštrije kazne. Pozivamo sve nadležne institucije da već jednom zaustave ovakvo ponašanje i da se izgrednicima zauvijek stane na kraj prije nego što bude prekasno.

Pojedincima nije mjesto na tribinama, gdje ugrožavaju sigurnost normalnih navijača, građana i policijskih službenika te ujedno bacaju ljagu na navijački klub, kao i na sportska natjecanja”, navode.

Je li reakcija splitske policije trebala biti žešća?

Učitavanje ... Učitavanje ...

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.