TKO JE NAJJAČI HRVAT? Dolazi svjetski i europski prvak! ‘Mrcina’ na obračunu u Sinju

Autor:

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ovog vikenda (23.-24. ožujka) u Sinju se održava 15. Prvenstvo Hrvatske u obaranju ruke za osobe s i bez invaliditeta, uz 300-tinjak obarača iz 26 hrvatskih klubova

Dakle, najjači Hrvati, u sinjskom Gradskom kinu. Sinj će tako sedmu godinu zaredom ugostiti najjače Hrvate.

“Na prvenstvo Hrvatske je prijavljen najveći broj natjecatelja do sada što me iznimno veseli jer uz takav trend rasta broja sportaša očekujemo vrhunske rezultate i medalje na paraolimpijskim igrama 2032. godine na koje je vrlo realno da ćemo ući kao službeni parasport,” istaknuo je glavni organizator potpredsjednik Europskog i predsjednik Hrvatskog saveza za obaranje ruke Aleksandar Jakovac.

PH će se održati odvojeno za lijevu i desnu ruku u šest kategorija. Nastupit će osobe s invaliditetom – sjedeće/stojeće (M/Ž), juniori (18 godina) – 75,+75kg, žene do 80kg, početnici – 85, 85+kg (natjecatelji koji nisu nastupili do sada na profesionalnim turnirima), seniori -75kg, 85kg, 95kg, 105kg i +105kg, te Open lijeva i desna (8 najboljih iz svih težinskih kategorija).

Jedan od glavnih favorita natjecanja je Rino Mašić koji je s tek navršenih 19 godina najtrofejniji obarač ruke kojeg je Hrvatska ikada imala. Aktualni je europski i svjetski prvak, prvak Svjetskih borilačkih igara u Rijadu, te višestruki prvak Hrvatske na obje ruke.

Među favoritima je i 40-godišnji Ivo Križan (105 kg), osvajač brončane medalje na seniorskom Svjetskom prvenstvu 2022. godine, kao i Josip Poleš (45 godina, 125 kg). Gorostas iz Sinjske krajine, 207 cm visoki i tjelesne mase od 125 kg je aktualni prvak Svjetskog kupa Master (iznad 40 godina) na obje ruke, te višestruki prvak Hrvatske u super teškoj kategoriji.

U paraobaranju glavni favoriti su Luka Drokan (27), aktualni svjetski viceprvak i višestruki prvak Hrvatske na obje ruke, te Domagoj Cvitković (39), a tualni seniorski europski prvak u kolicima, te višestruki prvak Hrvatske na obje ruke.

Hrvatski savez za obaranje ruke, redovni član Hrvatskog olimpijskog odbora, osnovan je u Zagrebu 2009. godine te je iste godine pristupio te postao punopravni član europskog i svjetskog Armwrestling saveza. Hrvatski savez za para obaranje ruke, osnovan 2018. godine, je od 2019. godine redovni član Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Raspored natjecanja

Subota – 23. ožujka:
13:00 – 16:00 sati – kvalifikacije i finala LIJEVA RUKA svih kategorija
18:00 – 18:45 sati – svečano otvorenje i VIP završnica apsolutne kategorije LIJEVA RUKA (top 8 natjecatelja pobjednika svih težinskih kategorija)

Nedjelja – 24. ožujka:
11:00 – 14:00 sati – kvalifikacije i finala DESNA RUKA svih kategorija
14:00 – 15:00 sati – svečano zatvaranje i završnica apsolutne kategorije DESNA RUKA (top 8 natjecatelja pobjednika svih težinskih kategorija)

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.