Tko je moćni šef srpske tajne službe na crnoj listi SAD-a: “Od tetkinog djeteta do vrtlara u Jovanjici”

Autor:

08, October, 2022, Belgrade - The President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic, addressed the citizens at the Palace of Serbia. Aleksandar Vulin, Petar Petkovic. Photo: M.M./ATAImages

08, oktobar, 2022, Beograd - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic obratio se gradjanima u Palati Srbija.  Photo: M.M./ATAImages/PIXSELL

M.M./ATAImages/PIXSELL

Ravnatelj srpske Sigurnosno-informativne agencije BIA Aleksandar Vulin nedavno se našao na popisu osoba pod američkim sankcijama, a na teret mu se stavlja sudjelovanje u organiziranom kriminalu i trgovini narkoticima.

Kako se sumnja, Vulin je umiješan u “transnacionalni organizirani kriminal, ilegalne operacije narkoticima i zloupotrebu javne funkcije”. Amerikanci navode i da je šef srpske BIA-a održavao “obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem”, kojeg su SAD ranije sankcionirale, “pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granice Srbije”.

Aleksandar Vulin i ministar unutarnjih poslova Srbije Bratislav Gašić, s profesionalnim životopisima nedostatnim za bilo kakvu vodeću funkciju u sigurnosnom resoru, dvojac su s kormilarom u Predsjedništvu Srbije na istom zadatku – da kontroliraju sve istrage koje bi mogle ugroziti vlast, piše tjednik Nin, u kojem se opisuje Vulinov i Gašićev profesionalni put.

“Dok su Vulin i Gašić mijenjali najvažnije funkcije u sektoru sigurnosti, na Jovanjici je cvjetala marihuana. I ne samo ona, kako navode istražitelji na najvećoj plantaži ove ilegalne biljke u Europi, već i organizirani kriminal, rat klanova, huliganske grupe, sumnjiva trgovina oružjem, kao i korupcija u svim sferama”, navodi srpski tjednik.

Vulin je, kako podsjećaju, svoju političku karijeru započeo devedesetih na suprotnoj strani od tada velike većine mladih, jer je bio u zloglasnom JUL-u koji je vodila Mirjana Marković, supruga Slobodana Miloševića.

Gašić je bio preprodavač kave koji je nosio nadimak po proizvodu koji je nudio – Bata Santos. Ono što ih trenutno razlikuje je da se Vulin prvi našao na crnoj listi SAD, kako se navodi, zbog „međunarodnog or­ganiziranog kriminala, ilegalnih poslova s drogom i zloupotrebe javnih funkcija“.

“Razvojni put Aleksandra Vulina, od kako je ponovno došao na vlast 2012., na zajedničkoj listi sa SNS-om, bio je od tetkinog djeteta do baštovana u Jovanjici koji se našao na crnoj listi svjetske sile“, ističe Nin. Obnašao je i dužnost ministra obrane Srbije, kao i ministra unutarnjih poslova.

Obojica su, prema tvrdnjama tog tjednika, bila umiješana u kriminalne aktivnosti vezane za uzgoj i preprodaju marihuane na Jovanjici (najveća plantaža marihuane otkrivena u Europi), citira Nova.rs.

Vulin pod sankcijama SAD-a: “Koruptivnim poslovima omogućio je zlonamjerne aktivnosti Rusije”

 

 

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.