Tko je kriv za smrt pacijenta u čakovečkoj bolnici i kakav nam je zdravstveni sustav u doba Covida?

Tko je kriv za smrt pacijenta u čakovečkoj bolnici kojem je navodno intravenozno ubrizgan medicinski benzin? Kako funkcionira hrvatski zdravstveni sustav u doba pandemije? Zanemaruju li se sve ostale dijagnoze osim zaraze koronavirusom? Ako su od početka epidemije od Covida-19 umrle 284 osobe, a od karcinoma sedam tisuća ljudi, zašto se tako dugo čeka na specijalističke preglede?

Na sva ta pitanja u večerašnjem Otvorenom odgovaraju ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Renata Sabljar-Dračevac, pročelnik Zavoda za endokrinologiju KB Sestre milosrdnice Milan Vrkljan, liječnica obiteljske medicine Marija Vrca Botica, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić.

Inspekcija će otkriti tko je kriv za smrt 

Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić u emisji “Otvoreno” kazao je da će inspekcija Ministarstva zdravstva pokazati tko je kriv za smrt pacijenta u čakovečkoj bolnici. Istaknuo je da će inspekcija utvrditi činjenice je li došlo do individualne greške djelatnika u bolnici ili je do pogreške došlo zbog nekih okolnih čimbenika jer su medicinske sestre opterećene u svakodnevnom radu.

Gazić je istaknuo da još nikakvih službenih informacija nema, ali da se medicinski benzin koristi kao sredstvo za dezinfekciju i za skidanje određenih teških naljepnica.

Dodao je kako u Općoj bolnici Čakovec nedostaje šezdesetak medicinskih sestara, a to je brojka do zadovoljavanja minimalnih uvjeta. Naglasio je da to nije samo u Općoj bolnici u Čakovcu već u mnogim drugim bolnicama. Gazić je rekao da je zajedno s Ministarstvom zdravstva provedena  analiza o nedostatku medicinskih sestara u bolničkom sustavu te su rezultati zabrinjavajući.

“Došli smo do brojke od 4.5. tisuće medicinskih sestara koje trenutno nedostaju da bi se zadovoljili minimalni uvjeti”, rekao je.

Medicinske sestre s malim primanjima između 5.500 do 6.500 kuna

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić je kazao da će inspekcija utvrditi što je medicinska sestra dala pacijentu. Kaže da ne vjeruje da je za tragediju kriva Uprava bolnice. Dodao je da je KBC Zagreb u zadnje četiri godine zaposlio oko 370 novih medicinskih sestara kako bi se zadovoljili minimalni uvjeti.

“Relativno se krpamo jer su se standardi promijenili. Za jednu modernu intenzivnu skrb s deset postelja, da bi zadovoljili kriterije Pravilnika Ministarstva zdravstva, mora biti uposleno pedeset medicinskih sestara za uobičajeni rad”, dodao je Ćorušić.

Ćorušić je naglasio da se ne može tvrditi da svaka medicinska sestra ima oko 5.500 kuna jer plaća ovisi i o njenom stupnju obrazovanja, složenosti posla i ostalim dodacima te može iznositi i do 7.500 kuna. Istaknuo je da je u Njemačkoj ta plaća sigurno veća.

Komentiraj