Tisuće stanovnika bježi iz kurdskih četvrti u Kirkuku

epa

Tisuće stanovnika napustilo je u ponedjeljak kurdske četvrti Kirkuka i uputilo prema Erbilu i Sulejmaniji, dva najveća grada Kurdistana, autonomne pokrajine u otvorenom sukobu s iračkom središnjom vlasti.

Prometni čepovi znatni su na izlazima iz grada. Čitave obitelji odlaze vozilima.

“Deseci tisuća stanovnika Kirkuka, posebice Kurda, izlaze iz grada u pravcu cesta koje vode prema Sulejmaniji i Erbilu, rekao je izvor unutar lokalnih vlasti, zadužen za pitanje raseljenih osoba.

Grad Kirkuk ima 850.000 stanovnika, od čega su dvije trećine Kurdi.

Iračke snage pokrenule su u nedjelju operaciju za povrat vojnog kampa i naftnih polja u osporavanoj pokrajini Kirkuk. Savezne iračke snage zauzele su neka područja kurdske pokrajine Kirkuk nakon što su irački Kurdi na referendumu 25. rujna glasali za neovisnost.

Iračka vojska objavila je da je zauzela vojnu bazu i još neka područja u toj naftom bogatoj pokrajini, koja se nalazi 250 kilometara sjeverno od Bagdada.

Vojnici su zauzeli bazu K1, koja se nalazi 15 kilometara zapadno od grada Kirkuka. Baza se nalazi kod naftnog polja Baba Gurgur, jednog od najvećih u tom području.

Vojska također kontrolira ključne ceste i plinsko postrojenje North Gas. Policijska postaja, elektrana i rafinerija kod tog postrojenja također su pod njihovom kontrolom.

Predsjednik Iračkog Kurdistana Masoud Barzani zapovijedio je kurdskim snagama da “ne započinju rat” s iračkim postrojbama. “Ako budu napadnuti, imaju zeleno svjetlo da se bore svim raspoloživim sredstvima”, rekao je Barzanijev pomoćnik.

Barzanijev zamjenik Korsat Rasul rekao je da će kurdske snage zaštititi Kirkuk od iračke vojne operacije.

Kurdski guverner Kirkuka pozvao je mještane da uzmu oružje i brane svoju pokrajinu, dok ih je iračka policija pozvala da odu na svoja radna mjesta.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]