Tisuće problema: Zgradi britanskog parlamenta potrebna je cjelovita obnova, raspada se

Unsplash/Deniz Fuchidzhiev

Britanski dužnosnici u petak su objavili izvješće u kojemu se detaljno opisuju tisuće problema sa znamenitom zgradom britanskog parlamenta, od pukotina u kamenu i oštećenja vodom do zastarjelih električnih i mehaničkih sustava.

“Unatoč programu održavanja, ona se raspada brže nego što se može popraviti i hitno joj je potreban program cjelovite obnove”, rekla je čelnica Doma lordova, Natalie Evans.

Niz nedostataka zabilježili su deseci inženjera, arhitekata i drugih stručnjaka koji su zajedno proveli 4700 sati istražujući više od 150 godina staru Westminstersku palaču.

Izgrađena sredinom 19. stoljeća, zgrada je dom britanskog parlamenta – donjeg doma a izabrane zastupnike i neizabranog gornjeg doma lordova.

Na sjevernom kraju palače, uzdižući se iznad rijeke Temze, nalazi se Big Ben, nadimak za veliko zvono sata koji otkucava na vrhu tornja Elizabeth. Big Ben, sa svojim karakterističnim zvonom i “bongovima”, posljednjih je godina podvrgnut skupoj obnovi.

Najnovija analiza smatra se ključnim korakom u planiranim radovima obnove te lokacije UNESCO-ve Svjetske baštine koja je više puta odgađana, a zastupnici će ih odobriti najranije 2023. godine.

Inspektori su ovog ljeta pročešljali 2343 sobe i prostorije tijekom parlamentarne stanke dok su zastupnici bili na godišnjim stranačkim konferencijama u rujnu i listopadu.

Otkrili su probleme s mnogim povijesnim obilježjima zgrade, uključujući na originalnim vitražnim prozorima iz viktorijanskog doba koji su se izobličili i spustili zbog starosti.

Također su naišli na “kilometre zastarjelih i isprepletenih cijevi za plin, struju, vodu, kanalizaciju i grijanje” u ogromnom podrumu.

Komentiraj