Tim istražitelja: ‘Krajnje je nevjerojatno’ da je koronavirus proizašao iz kineskog laboratorija’

Istraživači koji pokušavaju odgonetnuti podrijetlo koronavirusa poručuju da je ‘krajnje nevjerojatno’ da je taj virus proizašao iz laboratorija u Kini, objavio je u utorak Sky News.

Istražitelji vjeruju da je najvjerojatniji uzrok početnog izbijanja koronavirusa ‘skok s posredničkog životinjskog domaćina’ na ljude. Ova objava znači da se buduće istrage oko koronavirusa neće fokusirati na laboratorij ili incident u laboratoriju kao potencijalni uzrok izbijanja zaraze koronavirusom.

Dosadašnji dokazi sugeriraju da je koronavirus ‘skočio’ sa životinja na ljude, ali na konferenciji za novinare stručnjaci su istaknuli da još uvijek nije sigurno od koje je životinje virus došao, niti gdje se to dogodilo.

Podsjetimo, međunarodna skupina stručnjaka zadužena za ispitivanje podrijetla koronavirusa stigla je sredinom siječnja u Wuhan. Domaćini su možda bili šišmiši ili pangolini, ali uzorci virusa pronađeni kod tih životinja nisu identični SARS-CoV-2. Istražitelji bi sada trebali proučiti šišmiše izvan Kine, kako bi utvrdili nose li genetski slične viruse.

Glasnogovornik kineskog nacionalnog zdravstvenog povjerenstva profesor Liang Wannian je rekao da je za dokaz jesu li mačke mogle biti domaćini virusa također potrebno više istraživanja. “Osjetljivost mačaka na koronavirus sugerira da postoje dodatne životinje, iz obitelji mačaka, koje bi mogle djelovati kao ‘spremnici’ virusa”, rekao je profesor. Također, moguće je i da se virus mogao prenijeti iz smrznute hrane.

Istrage su se i dalje fokusirale na tržnice Wuhanu, koje su bile povezane s prvim slučajevima. Tamo su se prodavali smrznuti životinjski proizvodi, ali bilo je i prodavača s proizvodima od pripitomljenih divljih životinja. Iako se smatra da je pandemija krenula s tržnica, profesor Liang kaže da se prijenos bolest u to vrijeme odvijao i u drugim područjima Wuhana. Moguće je i to, dodao je profesor, da je novi koronavirus mogao cirkulirati u regijama izvan Wuhana prije prvih prijavljenih slučajeva. Neobjavljeni podaci sugeriraju da su uzorci SARS-CoV-2 pronađeni nekoliko tjedana prije prvih prijavljenih slučajeva u Wuhanu.

No, dodao je da nije bilo dokaza da se koronavirus širio Wuhanom prije prosinca 2019. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi.

Dominic Dwyer, mikrobiolog i stručnjak za zarazne bolesti, rekao je kako je istraživačka skupina u Wuhanu od kineskih vlasti dobila pristup koji je zatražila kako bi istraživala početke pandemije koronavirusa, prvi put zabilježenog u tom kineskom gradu. “Svi znaju kako je pandemija buknula s tržnice Huanan u Wuhanu, no ključno je saznati što se događalo tada i prije toga“, rekao je Dwyer prije nekoliko dana.

Potraga za podrijetlom virusa politički je osjetljiva – Kina se boji da će biti identificirana kao krivac za pandemiju koronavirusa. Kineske vlasti mjesecima dovode u sumnju je li virus uopće podrijetlom iz Kine. Ukazuju na nepotvrđena izvješća da su prvi slučajevi zaraze možda bili mogući u drugim zemljama. Također kažu da su tragovi virusa na uvezenoj smrznutoj robi dokaz da je virus mogao doći iz inozemstva.

S druge strane, stručnjaci sumnjaju na šišmiše s juga Kine kao izvorne prijenosnike bolesti.

Komentiraj