TIH: “Ovo je primjer neučinkovite borbe protiv korupcije bez obzira na krajnji ishod postupka”

Transparency International Hrvatska (TIH) u petak je u priopćenju reagiralo na nepravomoćnu presudu u obnovljenom postupku za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u aferi Fimi media. Krivima su proglašeni Ivo Sanader, nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, dok je HDZ sud proglasio “odgovornim”.

Iz TIH-a navode da smatraju da je ovo primjer za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u aferi Fimi media. Krivima su proglašeni Ivo Sanader, nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, dok je HDZ sud proglasio “odgovornim”.

“Ovo je primjer neučinkovite borbe protiv korupcije u Hrvatskoj bez obzira na krajnji ishod postupka. Nakon desetogodišnjeg procesa nema pravde za nikoga. Svaki pojedinac koji sudjeluje u korupciji mora biti unaprijed svjestan posljedica – da će biti otkriven, procesuiran i kažnjen u poštenom i pravičnom sudskom postupku provedenom u razumnom roku. Građani svjedoče mentalnoj okrutnosti sustava koji opravdava i tolerira nepravilnosti, političku korupciju i zlouporabu vlasti za osobne probitke”, kazala je predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Dodala je da su zakoni koji omogućavaju dugotrajne sudske procese štetni i za državu i za građne bez obzira o kome se radi, jer su nepravedni i ne pridonose povjerenju u sustav.

“Tako je borba protiv korupcije kompromitirana, novac potrošen, a dojam nepravde i nepovjerenja u pravosuđe još više istaknut”, zaključila je Budimir.

Komentiraj