EPA/JULIEN DE ROSA

TEŽAK PORAZ TRUMPA Demokrati slave na izborima u SAD-u

Demokratski gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio ponovno je, s velikim brojem glasova, izabran na drugi četverogodišnji mandat, a demokratski kandidat za guvernersku dužnost u Virginiji Ralph Northam pobijedio je u utorak republikanskog suparnika Eda Gillespieja, koji je imao potporu Donalda Trumpa i čija je kampanja bila obilježena populizmom i nacionalizmom, pišu američka glasila.
De Blasio, koji se predstavlja kao zaštitnik New Yorka od politike Donalda Trumpa, nadmoćno je pobijedio sa 64.7 posto glasova, a njegova republikanska suparnica Nicole Malliotakis osvojila je 29.5 posto nakon prebrojavanja 83 posto listića u najvećem američkom gradu.
Oštro je napadao Trumpa zbog mjera prema imigrantima, muslimanima i ilegalnim useljenicima.
Malliotakis je pak kritizirala de Blasija zbog toga što nije htio surađivati sa saveznim službama u potrazi za osobama bez osobnih isprava.
U drugoj saveznoj državi, New Jerseyju, demokratski kandidat Phil Murphy lako je pobijedio te će zamijeniti republikanskog guvernera na odlasku Chrisa Christieja koji je dugo bio blizak saveznik Donalda Trumpa.
Po rezultatima nakon obrade 60 posto glasačkih listića, Ralph Northam je osvojio gotovo 52 posto glasova, a republikanac 47 posto.
Ed Gillespie se na terenu nije javno pokazivao u društvu stanara Bijele kuće, ali je taj čelnik republikanske stranke, kojom je predsjedao, skrenuo udesno postavivši u središte svojih govora temu ilegalne imigracije, kriminala i konfederacijskih spomenika.
Predsjednik ga je podupirao porukama, ali nije išao na teren.
No, zato su demokrati od izbora načinili pitanje časti, točno godinu dana nakon poraza Hillary Clinton. Bivši predsjednik Barack Obama osobno se uključio u kampanju.
“Strah, podjele i mržnja neće proći”, komentirao je demokratski guverner na odlasku Terry McAuliffe u utorak uoči objave rezultata.
Guverner u američkim saveznim državama obnaša izvršnu vlast i ima ovlasti na gospodarskom, poreznom i prosvjetnom polju te u policiji. Odobrava zakone koje glasanjem donosi lokalni parlament.

Komentiraj