Tereza Kesovija slavi 83. rođendan

Popularna pjevačica Tereza Kesovija je rođena 3. listopada 1938. godine u Dubrovniku od roditelja Konavljana. Vrlo je rano ostala bez majke i njen se otac našao u velikoj tuzi. Iz jednog starog ‘Plavog vjesnika’ donosimo njeno sjećanje na te dane:

“Punu godinu dana trajala je njegova samoća i tuga. Za to vrijeme svi su ga nagovarali da se ponovo oženi, zbog nas dvoje… I moj je otac imao nevjerojatnu sreću i sreo je divnu ženu, udovicu bez djece, kao i on nesretnu, utučenu… Njih su se dvoje našli, i moja druga mama, jer ova žena… ne znam da li bi moja prava mama mogla biti bolja od nje… deset je godina starija od mojeg oca i udala se za nj samo zato što je znala da je dobar i pošten. Osim toga, veoma je voljela djecu, pa je nas dvoje zavoljela kao svoju vlastitu koje nije mogla imati…

Pitate me kako sam dobila ime Tereza? Moje je pravo ime Ana ili Ane, kako hoćete. To su konavoska imena. To je ime moje pokojne majke, ali budući da sam rođena 3. listopada, kad katolički svijet slavi svetu Terezu, onda su i meni dali to ime.

U školi sam bila upisana kao Ana Tereza Kesovija. Kod kuće su me zvali Tereza, a u školi sam bila upisana kao Ana…
Za moje prijatelje iz Konavla nisam bila ni Tereza ni Ana, već jednostavno “mala iz grada”. A u Konavle sam često išla, tamo sam provodila školske praznike.”

Komentiraj