Tematski sastanak HNS-a o budućnosti nogometnih natjecanja; od sezone 21/22 bez drugih momčadi prvoligaša u Drugoj HNL?

U Opatiji je jučer održan tematski sastanak Hrvatskog nogometnog saveza na kojem se raspravljalo o budućnosti domaćih nogometnih natjecanja.

Uz predsjednika Saveza Davora Šukera, na čiju je inicijativu sastanak i održan, istom su nazočili izvršni dirketor Marijan Kustić, članovi Izvršnog odobora, glavni instruktor Petar Krpan, voditeljica međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac, pravomoćno osuđeni kriminalac i koordinator natjecanja Neven Šprajcer, te povjerenik HT Prve lige Josip Brezni.

O promjenama formata domaćih natjecanja i samoj budućnosti istih u nogometnim se krugovima ‘šuškalo’ dugo prije pandemije koja je pogodila cijeli svijet, a iste su i prema tadašnjim informacijama u najdrastičnijem obliku trebale biti primijenjene od sezone 2021/2022.

Službeni se Savez o detaljima stavova i prijedloga iznesenih na jučer održanom sastanku u Opatiji nije izjašnjavao, no za očekivati je da će neformalni zaključci ovog sastanka uskoro biti izglasani i potvrđeni od strane Izvršnog odbora, koji bi se na ovu temu u narednom razdoblju trebao sastati.

Detalji nam zato stižu preko standardnih ‘neslužbenih’ kanala Saveza, pa tako Sportske novosti u današnjem izdanju navode da će Prva HNL i sljedeću sezonu imati deset klubova, dok će se Druga HNL sa sadašnjih šesnaest proširiti na osamnaest članova, s intencijom da se u narednom razdoblju broj drugoligaških klubova smanjuje kako bi u konačnici drugi razred domaćeg nogometa imao dvanaest članova. Tri Treće HNL lige, prema ovim izvorima bi trebale od sljedeće sezone brojiti po deset klubova.

Sportske novosti također navode da bi sljedeća sezona Druge HNL trebala biti posljednja u kojoj će sudjelovati druge momčadi prvoligaških klubova. I to je tema koja se ‘dugo’ valja nogometnim krugovima, a iz javnih nastupa raznih klupskih predstavnika dojam je da su mišljenja drugoligaša i onih koji pretendiraju na drugoligaško nadmetanje po pitanju isključenja drugih momčadi prvoligaša većinom pozitivna. Stav ljudi iz spomenutog kruga klubova ide u smjeru da se nerijetkim mijenjanjem sastava Dinama II, Hajduka II i Osijeka II utječe na regularnost natjecanja, odnosno da svi ostali klubovi nisu u istom položaju pri nadmetanju s drugim momčadima prvoligaša. Podsjetimo, drugim momčadima hrvatskih prvoligaša je od sezone 2014/2015 omogućeno napredovanje kroz strukture ligaških nadmetanja.

Informacije koje su javnosti objavljene putem jedinog sportskog dnevnika u državi dijelom su potvrđene i od strane Glasa Slavonije, koji u svom jučerašnjem izdanju donosi podatke sa zasjedanja Međužupanijskog nogometnog odbora Slavonije i Baranje. Spomenuti medij tako navodi da je saziv MNO-a Slavonije i Baranje “uvodno bio informiran o zaključcima IO-a HNS-a koji će ovoga tjedna donijeti nove odluke, a jedna od njih bit će vezana za sustav natjecanja u sezoni 2021/2022”. Prema ovim izvorima također je prijedlog IO-a Saveza da Prva HNL broji deset klubova, Druga HNL od deset do dvanaest, a treće lige bile bi podijeljene u tri skupine po od deset do dvanaest klubova. Planira se također i uvođenje dvojnih registracija koje bi mladim igračima trebale omogućiti kontinuitet nastupa, a o starosnoj granici odluka će se donijeti naknadno.

Zaključno vrijedi podsjetiti da Savez sturkturom i propisima domaćih nogometnih natjecanja konstantno luta; od broja klubova u natjecanjima, preko broja stranaca s pravom nastupa i mijenjanja tog propisa usred sezone, pa do broja mladih igrača i uvjeta po kojima mogu nastupati za druge i prve momčadi svojih klubova. Ovakvo djelovanje bi u nekim iskrenijim, konstruktivnijim i konkurentskijim odnosima trebalo izazvati snažnu reakciju klubova i svih dionika koji zbog takve nedosljednje politike ne mogu dugoročno i kvalitetno planirati svoje poslovanje, no u Hrvatskoj to još uvijek nije slučaj, pa iz godine u godinu svjedočimo gotovo pa ‘padobranskim’ rješenjima koja se uvode pred sam početak natjecanja, a kroz bližu povijest i tijekom samog trajanja natjecanja.

Odluke o tome kako će hrvatski nogomet izgledati u bližoj budućnosti, kako smo već spomenuli, uskoro bi i službeno trebao donijeti Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza.

Komentiraj