FOTO: facebook.com

Vodeći ljudi ruske tvrtke Geoscan Ltd. i M SAN Grupe d.d. potpisali su ugovor o regionalnoj distribuciji visokospecijaliziranih Geoscanovih bespilotnih letjelica za područje Hrvatske, Bosne i Hercegovina, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Kosova.

Geoscanovi dronovi namijenjeni su profesionalnim korisnicima s područja upravljanja i zaštite javnih i privatnih dobara kao što su: vatrogasna zaštita i spašavanje, agronomija, šumarstvo i vodnog upravljanje, urbanizam, građevinarstvo, geodezija i katastarska izmjera te energetika i rudarstvo.

Zahvaljujući autonomiji leta do tri sata, mogućnosti snimanja površina čak do 22 km2 (2 200 ha) u jednom letu te pružanja izravnog pogleda u stvarnom vremenu, omogućju potpuno nov način rada. Od praćenja vatrenih linija na požarištima ili direktnog osmatranja štićenih područja državnih granica, preko urbanog 3D planiranja i procijene energetske učinkovitosti zgrada, do detekcije skrivenih vodenih tokova ili otkrivanja razvoja i širenja biljnih nametnika.

“Kroz razgovore s profesionalnim korisnicima: geodetima, prostornim planerima, građevincima, agronomima kao i s vlasnicima odnosno upraviteljima poljoprivrednih zemljišta i šumskih površina, uočili smo rastuću potrebu za korištenjem bespilotnih letjelica visoke autonomije. Uz potrebu za što duljim vremenom leta, profesionalci su izrazili potrebu za uređajima sa što jednostavnijim sustavom upravljanja, a istovremeno opremljenima snažnom softverskom podrškom za obradu prikupljenih podataka“, rekao je Žarko Kruljac, član uprave M SAN Grupe.

Za razliku od bespilotnih avionskih modela Geoscan 101 i 201, Geoscan 401 je kvadrikopter, u paketu opreme svakog od Geoscan dronova dolazi zemaljska kontrolna stanica opremljena softverom za planiranje letova i kontrolu drona te predinstaliranom demo verzijom jednog od softvera za ortofoto i 3D obradu snimljenih fotografija. Geoscan dronove dolaze u više različitih inačica: base, agro, agrogeo, geodesy, geophysics ili video.

„Uvođenje Geoscan proizvoda u naš distributivni portfolio logičan je korak u daljnjem pozicioniranju M SAN Grupe d.d. na sve značajnijem tržištu dronova, pozicioniranju koji smo započeli još 2014. godine kroz odluku o investiranju u proizvodnju vlastitih dronova u okviru našeg brenda MS. Prošle smo godine naše prisustvo na ovom iznimno uzbudljivom tržištu proširili kroz regionalne distributivne ugovore s dva vrhunska brenda dronova: DJI i Yuneec. Otvaranjem suradnje s Geoscanom želimo i profesionalnim korisnicima osigurati pristup ovim najmodernijim tehnologijama koje će im osigurati pravovremene i točne informacije s terena“, rekao je Žarko Kruljac.

Komentiraj