Talijanski klubovi repriziraju rekord Lige prvaka od prije 15 godina?

Iako je veliki put do tog rezultata, talijanski klupski nogomet mogao bi imati tri kluba u četvrtfinalu Lige prvaka i to prvi put nakon čak 15 godina.

U posljednjem desetljeću talijanski klubovi definitivno su izgubili korak sa Europom, pogotovo sa klubovima iz Španjolske, Engleske i Njemačke kada su u pitanju uspjesi u Ligi prvaka.

Primjerice, u posljednje dvije sezone ni jedan talijanski klub nije igrao barem u četvrtfinalu Lige prvaka, a ostatku Europe u zadnjem desetljeću tek je donekle parirao Juventus koji je u zadnjih deset sezona pet puta izborio barem četvrtfinale. Osim Juventusa, najmanje četvrtfinala su jednom u zadnjih deset sezona ostvarili Atalanta i Roma.

U zadnjih devet sezona čak četiri puta se dogodilo da ni jedan talijanski klub ne dođe barem do četvrtfinala. Međutim, u aktualnoj sezoni Talijani se imaju pravo nadati kako će prvi put nakon 15 godina imati tri svoja predstavnika među posljednjih osam iako je dugačak i težak put do tog cilja. Posljednji put tri talijanska kluba su u četvrtfinalu bila u sezoni 2005./06. kada su se među osam probili Juventus, Inter i Milan.

Sada je Napoli na dobrom putu tog ostvarenja, nakon pobjede od 2:0 u prvom susretu protiv Eintrachta u Frankfurtu, a težak posao čeka milanske klubove Inter i Milan. Obje momčadi stekle su minimalnu prednost na domaćem terenu s obzirom da je Inter pobijedio Porto 1:0, a Milan je bio bolji od Tottenhama sa istim rezultatom. Međutim, postoji šansa za njihov prolaz postoji.

Inter je posljednje četvrtfinale Lige prvaka igrao u sezoni 2010./11., a sezonu prije je sa Joseom Mourinhom bio pobjednik Lige prvaka. Milan je zadnje četvrtfinale Lige prvaka uhvatio u sezoni 2011./12.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner