Talijanske vlasti uhitile 21 osobu povezanu s mafijaškim “superbossom” Denarom

Autor:

epa06387189 One unidentified woman is escorted by police to the prison in Naples, 13 December 2017. Four women related to Michele Zagaria, the boss of the Casalesi clan of the Camorra mafia, were arrested on Wednesday. The women are suspected to be the clan's paymasters, as they were tasked with paying its members' monthly 'salaries'.  EPA/CIRO FUSCO

Talijanske vlasti pohvalile su se koncem tjedna da su zadale velik udarac najtraženijem talijanskom kriminalcu uhitivši 21 osobu iz njegove najbliže pratnje, ali Matteo Messina Denaro, neuhvatljivi mafijaški ‘superboss’ poznat po brutalnosti i ljubavi prema luksuzu, i dalje im je izvan šaka.

Messina Denaro (53) netragom je nestao 1993. tijekom odmora u toskanskom obalnom gradiću Forte dei Marmi.

Od tada je u odsutnosti osuđen za desetke ubojstva i nagađa se da je preuzeo vođenje sicilijanske mafije Cosa Nostre.

“Mogao bih napuniti groblje ljudima koje sam ubio”, često se hvalio.

Po Giacomu Di Girolamu, autoru biografije Messine Denara nazvane “Nevidljivi”, mafijaš je prvi put ubio kad mu je bilo dvadeset. Do 1996. ubio je ili je pokušao ubiti 61 osobu. Za koliko se ta brojka povećala zadnjih 20 godina nije poznato.

Otkako je u bijegu Messina Denaro osuđen je na nekoliko doživotnih kazni zatvora zbog bombaških napada, otmica i ubojstava. Uključujući ono kada je sina mafijaškog prebjega rastopio u kiselini.

Već godinama Messina Denaro je kao duh. Štiti ga tradicionalna ‘omerta’, mafijaški zakon šutnje, a policija raspolaže samo njegovim starim fotografijama koje računalno prilagođava nagađajući kako bi mogao izgledati danas.

Rođen je u sicilijanskom Castelvetranu, 26. travnja 1962. u etabliarnoj mafijaškoj obitelji. U mladosti je bio ženskaroš, uvijek spreman praviti se važan dizajnerskom odjećom, zlatnim ručnim satovima i skupocjenim automobilima.

Obično je nosio tamne ‘rejbanice’, uglavnom kako bi sakrio škiljenje izazvano miopijom. Dok se probijao u mafijaškim krugovima zvali su ga “U Sicco” (mršavko).

Vjeruje se da Messina Denaro i dalje živi u luksuzu, suprotno mafijašima starog kova koji su smatrali da prava moć znači ne razmetati se. Ipak, nastavio je s tradicionalnim načinom prenošenja zapovjedi korištenjem ‘pizzina’ – kratkih, šifriranih poruka na papirićima.
Njegov utjecaj u Cosa Nostri narastao je nakon uhićenja dvojice povijesnih šefova Tota Riine (1993.) i Bernarda Provenzana (2006.), ali nije jasno je li ih naslijedio kao ‘šef šefova’ sicilijanske mafije.

Godine 2015. tadašnji ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano nazvao ga je “prvim čovjekom Cosa Nostre”, ali Toto Rinna, kojeg su prisluškivali u zatvoru, o Messini Denaru nije baš pohvalno govorio.

Starog mafijaša Riinu, šefa Cosa Nostre u njezinu najkrvavijem razdoblju, izgleda da je frustriralo to što se Messina Denaro odlučio za tiho i sporije zgrtanje novca ubacujući se u zakonite poslove poput supermarketa, zdravstvenih klinika i gradnje vjetroelektrana.
U svom godišnjem izvješću za 2017. talijanska agencija za borbu protiv mafije zapisala je da Cosa Nostra ima prazninu u čelništvu, ali i kako je Messina Denaro jedina osoba koja je može popuniti i “stoga je njegovo uhićenje apsolutni prioritet”.

Policija od 2009. postupno steže obruč oko Messine Denara. Uhićeno je više od stotinu njegovih suradnika i rođaka, uključujući brata mu i sestru. Od industrijalca koji je u njegovo ime vodio posao s vjetroelektranama zaplijenjeno je rekordnih 1,3 milijuna eura zarade.

Međutim, nejasno je kako mafijaški superšef uza sve to još nije pronađen. Glavni tužitelj u Palermu Francesco Lo Voi još je prije tri godine izjavio da Messina Denaro “nužno” ima prijatelje na visokim mjestima, uključujući u politici.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.