Talibani izveli napad iako su u tijeku pregovori o primirju

Talibanske snage napale su Kunduz na sjeveru Afganistana u subotu, rekli su afganistanski i talibanski dužnosnici, premda se čini da su SAD i tvrdolinijska islamistička skupina blizu postizanja dogovora o povlačenju američkih snaga.

Teške borbe vode se u Kunduzu pošto su talibanske snage napale iz nekoliko smjerova u petak navečer, prisilivši afganistanske borce da uzvrate napad i osiguraju pojačanje kako bi spriječili da pobunjenici preuzmu kontrolu nad nekim gradskim četvrtima.

Električna energija i većina telefonskih veza u prekidu su, a stanovnici se kriju u svojim kućama.

“Grad je potpuno prazan, trgovine su zaključane, ljudi se ne kreću a lako i teško naoružanje može se čuti u nekoliko dijelova grada”, rekao je lokalni stanovnik Haludin, koji se poput mnogih Afganistanaca predstavlja samo imenom.

Vladini dužnosnici u Kunduzu i Kabulu rekli su da se talibani sklanjaju u kuće, zbog čega onemogućavaju da afganistanske i američke snage izvode zračne napade, a neki su talibani ušli u glavnu bolnicu u gradu.

Ministarstvo unutarnjih poslova reklo je da su najmanje 34 talibanska pobunjenika ubijena u kopnenim i zračnim operacijama u trima područjima u Kunduzu i u operacijama čišćenja koje traju.

“Sigurnosne snage odvraćaju talibanski napad na neke dijelove Kunduza. Njihov je glavni prioritet zaštititi civile”, rekao je Sedik Sediki, glasnogovornik afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija.

“Kao uvijek, talibani su zauzeli položaje u civilnim područjima”, napisao je u tvitu.

Talibanski glasnogovornik Zabihulah Mudžahid potvrdio je napad na Kunduz. Zadnje dvije godine, pobunjenička skupina triput je uspjela osvojiti velike dijelove područja koja okružuju grad prije no što su iz afganistanske snage natjerale na povlačenje, nakon višednevnih borbi i zračnih napada američkih snaga.

Borbe u Kunduzu, strateški važnom gradu na sjeveru za koji su talibani proteklih godina bili dvaput blizu da ga osvoje, događaju se  dok su se povećala očekivanja da su pregovori SAD-a i talibana u Dohi blizu toga da osiguraju sporazum s vremenskim rasporedom povlačenja tisuća američki vojnika.

Američko-talibanski sporazum neće sam po sebi dokončati borbe u Afganistanu, ali otvorit će put za pregovore između talibana i vlade u Kabulu za obuhvatniji  mirovni sporazum.

Komentiraj