TAKO DOBRO! Skladatelj neslužbene himne ‘Tvoja zemlja’, legendarni Alfi Kabiljo otvorio je Grgi i srce i dušu

Autor:

Screenshot/Radio Nacional

U ponedjeljak 25. ožujka na valovima RADIO NACIONALA u emisiji TAKO DOBRO! urednika i voditelja Ljudevita Grgurića – Grge gostovao je Alfi Kabiljo, naš najsvestraniji i najviše nagrađivani skladatelj s golemim opusom od zabavne pjesme i šansone do velikih orkestralnih djela, komorne, kazališne, filmske i TV glazbe.

Zajedno s tekstopiscem Milanom Grgićem, maestro Alfi Kabiljo autor je našeg najizvođenijeg mjuzikla Jalta.. Jalta zbog kojeg i danas, iako u poznim godinama, živi svijet kazališta poput zanesenog dijeteta.

U emisiji se razgovaralo o bogatom profesionalnom, ali i burnom životu velikog skladatelja.

Na samom početku emisije, uz čestitke na autorskom koncertu “Svijet je moj” koji je održan sa Zagrebačkom filharmonijom 8. ožujka u rasprodanoj Velikoj dvorani koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Grga je apostrofirao riječi našeg priznatog skladatelja Srđana Dedića koji je maestru Kabilju rekao da je uživao u fantastičnoj večeri u kojoj se izvodila samo njegova glazba, a to do danas nitko nije imao… niti Bersa, niti Šulek, niti Bjelinski

U večeri kakvu dobivaju rijetki skladatelji, glazbena je svečanost u Lisinskom započela potpourrijem filmskih i televizijskih glazbenih tema Alfija Kabilja.

Uz konstataciju da je gospodin Kabiljo veliki filmofil, Grga je upitao maestra je li točna informacija da je prve filmove gledao već u djetinjstvu u privatnom kinu?

Budžeti današnjih igranih filmova su skromni i to je jedan od razloga zbog kojeg se filmska glazba sve rjeđe snima sa simfonijskim orkestrima. “Film Branka Ivande ‘Lea i Darija’ bio je jedan od zadnjih u kojem je veliki skladatelj imao to zadovoljstvo!

Nakon odslušane pjesme „Tiho plove moje čežnje“ u izvedbi Marka Tolje koja se nalazi na soundtracku Ivandinog filma “Lea & Darija” Grga je konstatirao da je ova glazbena verzija dokaz da maestro Kabiljo radi i sjajne aranžmane za velike orkestre!

Tiho plove moje čežnje’ je svevremenska skladba akademika Nenada Grčevića za kojeg maestra Kabilja vežu nezaboravna sjećanja.

Tijekom emisije se poveo razgovor i o velikom Johnu Williamsu jednom od omiljenih skladatelja filmske glazbe maestra Kabilja, koji je obilježio američki film i glazbu na isti način kao i naš maestro u bivšoj državi, te kasnije u Hrvatskoj.

 John Williams je do danas osvojio 5 Oscara za koje je nominiran 54 puta, što je više od bilo kojeg drugog živućeg umjetnika. No, Williams je i danas sa svoje 92 godine skroman i ponizan pred svojom glazbenom muzom.

Jedna od glazbenih tema iz Oscarom nagrađene Schindlerove liste bio je povod da Grga maestra Alfija Kabilja podsjeti na teške dane u kojima su živjeli Židovi za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Posebno dojmljiv dio emisije bilo je prisjećanje na Dragu Britvića velikog pjesnika, prijatelja i dugogodišnjeg suradnika Alfija Kabilja koji je napisao i tekst za himnu ljubavi domovini Hrvatskoj, pjesmu „Tvoja zemlja“. 

Vi ste Židov kojem je domovina Hrvatska – rođeni ste u Zagrebu….

Po FIDOF-u, organizaciji koja je vodila međunarodne festivale zabavne glazbe, Alfi Kabiljo je najviše nagrađivani skladatelj na Svijetu.

Njegove su pjesme pjevali velikani zabavne glazbe poput Vice Vukova, Kiće Slabinca, Ive Robića, Arsena Dedića, Josipe Lisac, Gabi Novak, te kao šećer na kraju u ovome nizu Radojke Šverko koju je Grga nazvao iz studija Radio Nacionala kao malo iznenađenje za maestra Alfija Kabilja!

Maestro, sjećate li se kojeg ste datuma nazvali Radojku sa željom da nastupi na Festivalu u Rio de Janeiru?

Jedna je fotografija prije 79 godina obišla svijet: na njoj 02. veljače 1945. godine rame uz rame sjede britanski premijer Winston Churchill, američki predsjednik Franklin D. Roosevelt i sovjetski vođa Josif Visarionovič Staljin.

Trojica vođa u mirovnim su pregovorima na Jalti dogovarali granice interesnih sfera ali, kao i danas, bez ikakve brige za manje i male narode.

S državnicima su na Jaltu stigla i tri njihova sobara: Rus Griša, Englez Stanley i Amerikanac Larry.

Oni su bili zaduženi da čuvaju i zrače rublje šefova triju svjetskih velesila u staroj vili Aramovski u kojoj domarka Nina Filipovna vodi brigu da se živi u slozi i prijateljstvu.

NA KRAJU PREGOVORA PODIJELJENO JE SVE, OSIM JEDNE MRLJE NA KARTI, ZELENE LIVADE NA ANTARKTICI.

Ovaj je povijesni događaj inspirirao Milana Grgića i vas maestro Kabiljo za mjuzikl »Jalta, Jalta«, koji je praizveden u prosincu 1971. a premijera je bila u siječnju 1972. u zagrebačkom Kazalištu Komedija.

A, onda je Grga u svojoj emisiji „TAKO DOBRO!“ najavio:

JALTAJALTA ! … i zanimljivosti koje možda drage slušateljice i slušatelji niste znali, a koje će nam naš dragi maestro Alfi Kabiljo, potvrditi, odnosno, negirati! Dakle…

Na nedavno održanom autorskom koncertu u Lisinskom maestro Alfi Kabiljo je ugostio i novi ‘glas’ Hrvatske 18-godišnjeg Martina Kosovca.

Martin je bio posebno iznenađenje na kraju emisije Ljudevita Grgurića – Grge u kojoj je bilo TAKO DOBRO! u društvu skladatelja svjetskog glasa, maestra Alfija Kabilja tijekom proteklih dva sata na valovima Radio Nacionala!

Pobjednik nove sezone ‘The Voicea’ otpjevao je dvije Vaše pjesme koje javnost još nije imala prilike čuti i oduševio publiku…

Emisiju u cijelosti možete pogledati i poslušati ovdje:

Emisija TAKO DOBRO! urednika i voditelja Ljudevita Grgurića – Grge emitira se uživo svakoga ponedjeljka od 19.00 do 21.00 sata, te reprizira nedjeljom od 12.00 sati na valovima Radio Nacionala.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.