Tajvan glasuje na lokalnim izborima i referendumu o istospolnim brakovima

EPA/DAVID CHANG

Tajvan je u subotu počeo glasovati na lokalnim izborima koji su ključni test za vladajuću stranku koja zagovara neovisnost, a koji se održavaju  godinu dana uoči predsjedničkih izbora, no građani Tajvana glasat će i na referendumu o istospolnom braku.

Rezultati će biti pomno praćeni u Kini, koja Tajvan, koji se otcijepio i smatra se demokratskim, gleda kao na svoj teritorij i koja je pojačala pritisak na predsjednicu Tsai Ing-wen i njenu administraciju.

Uoči izbora Tsai i njena vlada upozoravali su da Kina pokušava poljuljati izborne rezultate “političkim bulingom” i “lažnim vijestima”, što Beijing opovrgava.

“Ovo je borba za demokraciju”, kazala je Tsai u petak na skupu u sjeveroistočnom Tajvanu.

“Naše glasanje je način da se pokaže svijetu da lažne informacije i izvanjske snage neće poraziti tajvansku demokraciju i dignitet Tajvanaca”, rekla je.

Na izborima se popunjava više od 11.000 mjesta u općinskim i okružnim tijelima, vodstvu gradova i sela, a južni grad Kaohsiung ključno je bojno polje vladajuće Demokratske progresivne stranke (DPP),  koja drži vlast u gradu već dva desetljeća,

Napetosti s obje strane Tajvanskog tjesnaca porasle su u trenutku kad je Kina izvela vojne vježbe oko otoka.

Dodatni izazov predsjednici Tsai biti će serija referenduma u subotu, prije svega onaj o istospolnom braku, što je pitanje koje je duboko podijelilo Tajvan. Održava se 10 referenduma, a pet se odnosi na prava istospolnih parova, od kojih je najvažnijih onaj o istospolnom braku, koji će, bude li prihvaćen, učiniti Tajvan prvom azijskom zemljom koja je legalizirala istospolni brak.

Tsai je na tom pitanju napravila mali napredak, unatoč tome što je obećala ravnopravnost u sklapanju braka još uoči predsjedničkih izbora 2016.

Glasači će također odgovarati o tome žele li da se otok pojavi na Olimpijadi u Tokiju pod nazivom Tajvan, a ne ‘Kineski Tajpeh’, što će dodatno naljutiti Beijing, koji nikad nije odbacio mogućnost upotrebe sile kako bi utjecao na moguće ujedinjenje.

Komentiraj