Svojim djelima Michel Houellebecq je na sebe navukao bijes mnogih

Michel Houellebecq rodio se 26. veljače 1956. godine kao Michel Thomas na otoku Réunionu, francuskom otoku u Indijskom oceanu. Tamo je proveo najranije dane. Nakon toga je otišao u Francusku živjeti s bakom, od koje je preuzeo prezime Houellebecq koje će mu postati književni pseudonim.

Iako je Michel Houellebecq najprevođeniji francuski pisac, kritika je njegove romane često ocijenjivala kao vulgarne, pamfletske i pornografske, a zbog stavova koje je iznosio u njima i u svojim intervjuima, optuživali su ga da je rasist, ženomrzac i islamofob. Zbog optužbi za izazivanje rasne i vjerske mržnje 2005. godine završava na sudu. Pozivajući se na proklamiranu slobodu govora, oslobođen je optužbi.

Michel Houellebecq je, kako neki tvrde, pisac najboljeg romana suvremene svjetske književnosti – u pitanju su njegove ,,Elementarne čestice’’.

Epitet ,,kontroverzan’’ zaslužio je jer se ne ustručava kazati ono što mnogi misle i primjećuju. Neukrotiv je pisac. Provokator. Polemičar. Osvjedočeni mizantrop. Buntovnik. Vječiti očajnik i nihilist. Antiliberal. Veliki euroskeptik.

Komentiraj