Svjetski lideri o mučnim prizorima iz Buče: “Ovo je brutalnost prema civilima kakvu u Europi nismo vidjeli desetljećima”

Autor:

epa09868083 Ukrainian Soldiers inspect destroyed Russian military machinery in the areas recaptured by the Ukrainian army in the city of Bucha, Ukraine, 03 April 2022. Dmitrivka and the area around had recently been recaptured by the Ukrainian army from Russian forces. On 24 February, Russian troops had entered Ukrainian territory in what the Russian president declared a 'special military operation', resulting in fighting and destruction in the country, a huge flow of refugees, and multiple sanctions against Russia  EPA/ATEF SAFADI

EPA/ATEF SAFADI

“Ubijali su civile dok su odlazili, povlačili se, iz bijesa i samo zato što su htjeli ubiti. Za njih nije bilo dobrog razloga. To nisu bili gerilci, nisu bili ljudi koji su im se suprotstavljali”, izjavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba komentirajući stanje u gradu Buči.

Naime, nakon što su ukrajinske snage povratile grad Buču, u blizini Kijeva, dočekali su ih strašni prizori. Na ulicama su ležala trupla civila, otkrivene su masovne grobnice. Ministarstvo obrane Ukrajine na Twitteru je objavilo da je “Buča nova Srebrenica”.

Sve više svjetskih čelnika osudilo je mučne scene iz ovog grada kod Kijeva.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su ubojstva “brutalnost prema civilima kakvu u Europi nismo vidjeli desetljećima. Užasno je i apsolutno neprihvatljivo da se civili gađaju i ubijaju”, rekao je za CNN.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da bi “neselektivni napadi” na ukrajinske civile u gradovima kao što su Buča i Irpin trebali biti istraženi kao ratni zločini.

“Nećemo dopustiti Rusiji da prikrije svoju umiješanost u te zločine ciničnim dezinformacijama i osigurat ćemo da se stvarnost ruskih akcija iznese na vidjelo”, rekla je.

Američki državni tajnik Antony Blinken opisao je slike iz Buče kao “udarac u crijeva”.

“Ovo je realnost onoga što se događa svaki dan sve dok traje brutalnost Rusije prema Ukrajini”, rekao je za CNN.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je često razgovarao s predsjednikom Putinom od početka sukoba, nazvao je slike “nepodnošljivim”.

Poručio je da će “ruske vlasti morati odgovarati za te zločine”.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen napisala je na Twitteru: “Zgrožena izvješćima o neopisivim užasima u područjima iz kojih se Rusija povlači. Hitno je potrebna neovisna istraga. Počinitelji ratnih zločina će odgovarati.”

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, koja je postala prva čelnica institucije Europske unije koja je posjetila Ukrajinu od početka ruske invazije, poručila je da slike iz Buče i drugih oslobođenih područja u Ukrajini ‘prikazuju stvarnost Putinovih ratnih zločina’.

Metsola je u tweetu u nedjelju rekla da je “zaprepaštenazvjerstvima ruske vojske u Buči i drugim oslobođenim područjima” i naglasila da svijet mora biti “svjestan onoga što se događa u Ukrajini i moraju biti uvedene strože sankcije” Rusiji, u znak odmazde.

“Počinitelji i njihovi zapovjednici moraju biti izvedeni pred lice pravde”, zaključila je.

Njemački kancelar Olaf Scholz nazvao je slike iz Buche “užasnim i zastrašujućim” i rekao da počinitelji moraju odgovarati.

“Moramo neumoljivo istraživati ​​ove zločine koje je počinila ruska vojska. Zahtijevam da se međunarodnim organizacijama poput Međunarodnog odbora Crvenog križa omogući pristup tim područjima kako bi neovisno dokumentirali zločine. Počinitelji i oni koji su ih naručili moraju biti dosljedno odgovoran”, rekao je Scholz.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u međuvremenu je rekla da su slike koje izlaze iz ukrajinskog grada Bucha “nepodnošljive”.

Baerbock je u nedjelju tvitala kako ‘Putinovo neobuzdano nasilje briše nevine obitelji i ne poznaje granice’ i pozvala da se odgovorni za ‘ratne zločine’ polažu na odgovornost.

“Pooštrit ćemo sankcije Rusiji i još više podržati Ukrajinu njihovom obranom”, napisala je na Twitteru.

U razgovoru za list Bild, njemački vicekancelar Robert Habeck nazvao je ubojstva “strašnim ratnim zločinom ne može ostati bez odgovora”.

“Mislim da je potrebno jačanje sankcija”, dodao je.

“Mora se održavati i pojačati najjači mogući ekonomski i međunarodni pritisak na Rusiju kako bi prisilila ruske vlasti da prekinu agresijski rat koji su pokrenuli 24. veljače protiv Ukrajine, čija ljudska cijena i humanitarni učinak postaju sve ozbiljniji, svaki dan”, poručio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian,

Talijanski premijer Mario Draghi osudio je u nedjelju navodno rusko nasilje nad civilima u Buči. “Slike zločina počinjenih u Buchi i na drugim područjima koje je oslobodila ukrajinska vojska ostavljaju nas zaprepaštene”, rekao je u izjavi koju je objavio njegov ured za medije.

“Okrutnost masakra nenaoružanih civila je zastrašujuća i nepodnošljiva. Ruske vlasti moraju odmah prekinuti neprijateljstva, zaustaviti nasilje nad civilima i moraju odgovarati za ono što se dogodilo”, dodao je.

Španjolski premijer Pedro Sánchez izrazio je “užas, bol i bijes” nakon što je vidio slike civila ubijenih u ukrajinskom gradu Bucha, u tvitu na svom službenom računu u nedjelju.

“Ratni zločini koji se počine ne mogu ostati nekažnjeni. Sva naša solidarnost, pomoć i podrška ukrajinskom narodu”, rekao je Sánchez.

Vladimir Kličko, brat gradonačelnika Kijeva Vitalija, objavio je na društvenim mrežama video iz Buče, sa mrtvim tijelima iza sebe, gdje je rekao da je civilima pucano u glave s vezanim rukama iza leđa. “Ovo je genocid nad ukrajinskim stanovništvom”, poručio je.

Ukrajinski tužitelji koji istražuju moguće ratne zločine od strane Rusije pronašli su 410 tijela u gradovima u blizini Kijeva, a 140 ih je pregledano, rekla je glavna tužiteljica Irina Venediktova.

Rusko ministarstvo obrane negiralo je da su njihove trupe izvršile masovno ubojstvo u Buči, reklo je da su sve fotografije i snimke koje je objavila Ukrajina “navodno svjedoče o ‘zločinima’ ruskih vojnika”… bile “provokacija” i dodalo da su sve njihove vojne jedinice napustile grad 30. ožujka.

Svijet zgrožen prizorima iz Buče. Rusi negiraju masakr, javio se i Zelenski

OZNAKE: Ukrajina, buča

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.