Svjetski dan zdravlja: ‘Izgradimo pravedniji, zdraviji svijet’

Autor:

05.04.2016., Zagreb -  7. travnja obiljezava se Svjetski dan zdravlja. Dan je pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, SZO (engl. World Health Organization, WHO), posebne organizacije Ujedinjenih naroda koja djeluje kao koordinirajuce tijelo medjunarodnog javnog zdravstva. Sjediste joj je u Zenevi u Svicarskoj.
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Svjetski dan zdravlja svake se godine obilježava 7. travnja pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), još od davne 1950. godine. Fokus se stavlja na određenu temu vezanu uz zdravlje te se organiziraju različite aktivnosti pod odabranim sloganom, a sve s ciljem povećanja svijesti javnosti o zdravstvenim temama i područjima od prioritetne važnosti.

Tijekom posljednjih 50 godina obrađene su brojne teme poput mentalnog zdravlja, zdravlja majki i djece, klimatskih promjena i sl., a ove godine tema Svjetskog dana zdravlja je da izgradimo pravedniji, zdraviji svijet. Razlog za ovu temu je činjenica da je svijet u kojem živimo neravnopravan.

Zahvaljujući uvjetima u kojima se rađaju, rastu, žive i rade neki ljudi mogu živjeti zdravije i imati bolji pristup zdravstvenim uslugama od drugih koji žive u siromaštvu, imaju lošije uvjete stanovanja, nesigurno okruženje, nemaju pristup zdravstvenim uslugama što sve dovodi do snižene kvalitete života, nastanka bolesti i prerane smrti.

Razlike su nepravedne, ali mogu se spriječiti. Unatoč tome što nismo svi jednaki i nemamo iste mogućnosti ni sposobnosti, svi imamo pravo na zdravlje.

U tu svrhu Svjetska zdravstvena organizacija ove godine upućuje poziv svima, pogotovo donositeljima odluka da svim ljudima osiguraju uvjete za život i rad koji pogoduju dobrom zdravlju te im omoguće pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove godine u tjednu od 6. do 9. travnja u sklopu projekta ‘Živjeti zdravo’ organizira proslavu ‘Tjedna zdravlja’ u vrtićima koji je pokrenut kako bi se osvijestila važnost brige o zdravlju od ranog djetinjstva i naučili novi načini kako djeci približiti zdrave navike.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.