Svjetska tržišta: Azijski ulagači oprezni u trgovanju, dolar ojačao

Autor:

Photo: Pixabay

Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno jer podaci o usporavanju rasta kineskog i ostalih gospodarstava u regiji ne podržavaju daljnji rast cijena dionica, nakon njihovog jučerašnjeg snažnog skoka.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,15 posto, nakon što je jučer skočio više od 2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks blago pao, dok su cijene dionica u Australiji skliznule 0,5 posto. U Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle su, pak, između 0,3 i 0,8 posto.

Nakon jučerašnjeg snažnog skoka cijena dionica, na azijskim se burzama jutros trguje mirnije, među ostalim, zbog nedostatka smjernica s Wall Streetu jer se zbog praznika u ponedjeljak na najvećoj svjetskoj burzi nije radilo.

Ulagači su oprezni i zbog novih naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva. PMI indeks proizvodne aktivnosti iznosio je u svibnju 49,6 bodova, više u odnosu na prethodni mjesec, ali i dalje ispod razine od 50 bodova, što ukazuje na slabljenje aktivnosti.

„Situacija se poboljšava, no nedovoljno”, kaže Bo Zhuang, analitičar u tvrtki Loomis Sayle.

Rast kineskog gospodarstva usporava se već mjesecima zbog politike ‘nulte tolerancije’ covida-19 zbog čega su vlasti kako bi spriječile širenje koronavirusa ‘zatvorile’ mnoge gradove.

No, kako se situacija posljednjih tjedana poboljšava, vlasti postupno popuštaju restriktivne mjere.

Ulagači su oprezni i zbog naznaka slabosti ostalih gospodarstava u regiji, dok središnje banke zbog visoke inflacije moraju povećavati kamatne stope, što su prošloga tjedna učinile monetarne vlasti Južne Koreje i Novog Zelanda.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 101,63 boda, dok se jučer kretao oko 101,30 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,4 posto, na 128,15 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, za 0,3 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0745 dolara.

Nakon što je mjesecima bio pod pritiskom zbog rata u Ukrajini, u svibnju je euro na putu dobitka od oko 2,2 posto.

Posljednjih tjedana euro se oporavlja jer Europska središnja banka (ECB) signalizira da bi mogla početi zaoštravati monetarnu politiku od srpnja, prije nego što se još nedavno očekivalo.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon vijesti da su čelnici Europske unije postigli dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima.

“Dogovor o zabrani uvoza ruske nafte u EU. To pokriva više od dvije trećina uvoza nafte iz Rusije, čime se reže golemi izvor financiranja njezina ratnog stroja”, poručio je jutros preko Twittera predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,62 posto, na 122,43 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,41 posto, na 117,84 dolara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.